Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Μαΐου 2022

 
Κυριακή του Παραλύτου

Ενημερώθηκε: 14/05/22 - 23:52

Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων - Σήμερα 15 Μαΐου, η Εκκλησία τιμά την μνήμη των: Κυριακή του Παραλύτου, Όσιος Παχώμιος ο Μέγας, Όσιος Αχίλλιος Επίσκοπος Λαρίσης, Όσιος Βάρβαρος ο Μυροβλύτης, Όσιος Ανδρέας ο Ερημίτης και Θαυματουργός, Άγιος Ησαΐας ο Θαυματουργός Επίσκοπος Ροστώβ, Άγιος Δημήτριος ο Μοσχοβίτης, ο Θαυματουργός, Όσιος Ησαΐας ο Θαυματουργός, Μνήμη εν τω περιτειχίσματι και η ανάδειξις της αχειροποιήτου εικόνος εν Καμουλιανοίς, Ανακομιδή της τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Όσιος Πανηγύριος ο θαυματουργός, Οσία Καλή, Όσιος Σιλβανός ο Ταβεννησιώτης, Όσιος Ευφρόσυνος ο Θαυματουργός, Όσιος Σεραπίων του Πσκωφ, Όσιος Παχώμιος ο Αναχωρητής, Όσιος Παχώμιος του Κένο, Ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου Τύχωνος Επισκόπου Ζαντόνσκ, Άγιος Νικόλαος ο Ιερομάρτυρας, Άγιος Αβέρκιος ο Ιερομάρτυρας, Άγιος Παχώμιος ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιγκωφ, Άγιος Αρέθας των Αλταΐων, Άγιοι Dymphna και Gerebernus.

Γιορτάζουν : Αχίλλιος, Αχιλλέας, Αχίλλειος, Παχώμιος, Παχούμιος, Καλή, Κάλη, Βηθεσδά.

Όσιος Αχίλλιος

Ο Όσιος Αχίλλιος καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου (306 - 337 μ.Χ.). Ο νεανικός του πόθος, τον έφερε στους άγιους Τόπους και κατόπιν στη Ρώμη. Εκεί επιδόθηκε στο Ιερό έργο του Ιεροκήρυκα, διδάσκοντας ακατάπαυστα το θείο λόγο σε πόλεις και χωριά, αψηφώντας ανάγκες, βρισιές, διωγμούς και ταλαιπωρίες. Οι μεγάλες και σπουδαίες υπηρεσίες του, τον ανέδειξαν επίσκοπο Λαρίσης.

Από τη νέα του θέση ο Αχίλλιος, υπήρξε ο πνευματικός αρχηγός και διδάσκαλος, αυτός που έλεγε και έπραττε. Κήρυττε κάθε μέρα, βοηθούσε τις χήρες, προστάτευε τα ορφανά, ανακούφιζε τους φτωχούς, υπεράσπιζε τους αδικημένους, ήταν ο άγρυπνος φύλακας και φρουρός της παρακαταθήκης της πίστεως και του ποιμνίου πού του εμπιστεύτηκαν.

Ο Αχίλλιος διακρίθηκε και στην Α' Οικουμενική σύνοδο που έγινε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια, εναντίον του Αρείου. Και τότε ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας τις αρετές του, του έδωσε μεγάλη χρηματική δωρεά την οποία, όταν ο Αχίλλιος επέστρεψε στη Λάρισα, διέθεσε για να κτίσει ναούς και για τη μέριμνα των ασθενών και των φτωχών.

Όταν προαισθάνθηκε το θάνατο του, κάλεσε κοντά του όλους τους Ιερείς της επισκοπής του και τους έδωσε πατρικές συμβουλές για τα καθήκοντα τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ