Η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο και τα συνεχή θαύματα

 
Η Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο  θεωρείται  ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα και βρίσκεται στην περιοχή του χωριού των Αποικίων. Η ίδρυση της χρονολογείται το 1325 μ.Χ όταν η Αγία Μαρίνα παρουσιάζεται θαυματουργικά σε ένα γέροντα ασκητή με οδηγίες για την θέση της κρυμμένης εκόνας της στη σχισμή ενός βράχου. Ο γέροντας με την οικονομική αρωγή του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Β΄ Κομνηνού ιδρύει την Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.  Στη διάρκεια του 16ου αιώνα η Μονή Αγίας Μαρίνας δέχεται επιδ

Ενημερώθηκε: 16/07/22 - 22:52

Η Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα και βρίσκεται στην περιοχή του χωριού των Αποικίων.

Η ίδρυση της χρονολογείται το 1325 μ.Χ όταν η Αγία Μαρίνα παρουσιάζεται θαυματουργικά σε ένα γέροντα ασκητή με οδηγίες για την θέση της κρυμμένης εικόνας της στη σχισμή ενός βράχου. Ο γέροντας με την οικονομική αρωγή του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Β΄ Κομνηνού ιδρύει την Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.

Στη διάρκεια του 16ου αιώνα η Μονή Αγίας Μαρίνας δέχεται επιδρομές πειρατών με συνέπεια να καεί 3 φορές και παρακμάσει. Το 1743 η αίγλη της έχει χαθεί και στεγάζει μόνο 5 υπερήλικες μοναχούς. Με συνεχόμενα θαύματα και οράματα ο Ιερώνυμος Σωφρόνιος φτάνει στην Μονή και την ανακαινίζει εκποιώντας όλη του την περιουσία στην Πελοπόννησο. Το 1746 μετατρέπει το μοναστήρι σε γυναικεία μονή. Το 1883 η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας αναγκάζεται να κλείσει και μετατρέπεται σε στάβλο κατόπιν διατάγματος των Βαυαρών αντιβασιλέων. Η εικόνα σώζεται σε αναγκαστική δημοπρασία από της οικογένεια Εμπειρίκου. Παραμένει για 146 χρόνια στο στην Παναγία της Χώρας.

Το 1975, σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο μητροπολίτης Δωρόθεος, διαβαίνοντας τα ερείπια τη Μονής παρακαλεί τον διάκονο του να την αναστηλώσει. Ο πρώην Αγιορείτης μοναχός Κυπριανός αρνείται. Το ίδιο βράδυ όμως εμφανίζεται η Αγία σε όραμα λέγοντας του ότι πρέπει να επιστρέψει η ίδια και οι αδελφές την να κατοικήσουν στην Μονή. Από την επόμενη κιόλας μέρα αρχίζει η σύγχρονη αναστήλωση για τη Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.

Μετά από επίμονη προσπάθεια του Κυπριανού η εικόνα επιστρέφει από την Χώρα της Άνδρου στη μονή το 1976. Παράλληλα, ο μοναχός εντοπίζει και το αγίασμα που του υπέδειξε η Αγία Μαρίνα σε όραμα στον ύπνο του. Τις τελευταίες δεκαετίες η Αγία Μαρίνα έχει πραγματοποιήσει πολλά θαύματα, άλλα ευρέως γνωστά και άλλα όχι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ