Ιερά Μονή Χρυσοστόμου: Το μόνο μοναστήρι στην Ελλάδα αφιερωμένο στον άγιο

 
Ιερά Μονή Χρυσοστόμου: Το μόνο μοναστήρι στην Ελλάδα αφιερωμένο στον άγιο

Ενημερώθηκε: 30/07/22 - 23:31

Η Μονή Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Νάξου είναι κτισμένη σε λόφο πάνω από την παραλία Γρόττα. Απέχει 2,5 χλμ. βορειοανατολικά της Χώρας με αμφιθεατρική θέα προς τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση η μονή λειτουργεί συνεχώς από την ίδρυσή της (πιθανολογείται το 1280) με γυναίκες μοναχούς. Θεωρείται το μοναδικό μοναστήρι της Ελλάδας που είναι αφιερωμένο στον Πατέρα και Ιεράρχη της Εκκλησίας, Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Σύμφωνα με τον τοπικό λαογράφο Νίκο Κεφαλληνιάδηως χρονολογία ίδρυσης αναφέρεται το 1606, ενώ νεώτερες χρονολογίες στις επιγραφές των υπερθύρων της μονής μαρτυρούν διάφορες ανακαινίσεις που έγιναν στα έτη 1753, 1757 και 1777. Η μονή είναι φρουριακού χαρακτήρα.Στο εσωτερικό της υπάρχει μικρή αυλή με δροσερή πηγή. Αξιόλογα κειμήλια θεωρούνται το ξυλόγλυπτο τέμπλο του μικρού καθολικού με την εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (του 1818) καθώς και τα βιβλία, που είχε αποστείλει ο καταγόμενος από τη Νάξο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στην μητέρα του που μόνασε στη μονή.

Το 1995 η μονή και η γύρω από αυτήν περιοχή σε ακτίνα 500 μ. κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο "που αποτελεί το αναγνωριστικό σημείο για τον επισκέπτη της Χώρας από τη θάλασσα, καθώς είναι κτισμένη στην πλαγιά του βουνού, που υψώνεται πάνω από της ακτές της Γρόττας, εποπτεύοντας ολόκληρη τη Χώρα“.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ