Μονή Αγίων Αναργύρων Αταλάντης: Επανιδρύθηκε μετά από 170 χρόνια εγκατάλειψης

 
Μονή Αγίων Αναργύρων Αταλάντης: Επανιδρύθηκε μετά από 170 χρόνια εγκατάλειψης

Ενημερώθηκε: 10/02/21 - 02:20

Στις πλαγιές του όρους "Χλωμός" σε απόσταση 7 χλμ. από την Αταλάντη ευρίσκεται η Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων, ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνηματικά κέντρα της της Λοκρίδος.

Ο χρόνος της ιδρύσεως της Μονής δεν είναι προσδιορισμένος. Από το συναξάρι των δύο τοπικών αγίων, Οσίου Δαβίδ του Γέροντος και Οσίου Σεραφείμ έχει γίνει γνωστό οτι οι δύο μόνασαν έδώ και εξ αυτού του λόγου συμπεραίνεται ότι τον 16ο αιώνα πού έζησαν οι Όσιοι, η Μονή ήταν σε ακμή.

Όπως αποδεικνύεται από τις ανασκαφές η Μονή είχε οχυρωματική μορφή μέ τεράστιο τείχος και στη Βόρεια πλευρά του Καθολικού τα κελιά των Μοναχών με πολλές στοές και υπόγειες αίθουσες.

Στην ανοικοδόμησή της χρησιμοποιήθηκαν υλικά από αρχαία Ιερά. Το Καθολικό ήταν Βυζαντινού ρυθμού με τεράστιους κίονες από πωρόλιθο λείψανα των οποίων υπάρχουν σήμερα στην αυλή.

Η προσφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 ήταν πολύ μεγάλη.

Σε πολλά έγγραφα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (το αρχαιότερο είναι το 1710) γίνεται λόγος για τα κτήματα της Μονής και την επιμονή των κατοίκων της Αταλάντης μετά τη διάλυσή της (1833) να επαναλειτουργήσει.

Ύστερα από 170 χρόνια εγκαταλείψεως επανιδρύθηκε το έτος 2000 με οκταμελή αδελφότητα καλογριών.

Στη μονή και στους Αγίους Αναργύρους αποδίδεται το 1918 η σωτηρία της Αταλάντης.

Στην Ιερά μονή φυλάσσονται η θαυματουργή Ιερά Εικόνα καθώς και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Αναργύρων.

Εορτάζει και τιμά τους Αγίους την 1η Ιουλίου, την 1η Νοεμβρίου και την 12η Νοεμβρίου.