Μονή της Γέννησης της Θεοτόκου στη Μεγαλόχαρη: Το μοναστήρι των επαναστάσεων 

 
Μονή της Γέννησης της Θεοτόκου στη Μεγαλόχαρη: Το μοναστήρι των επαναστάσεων 

Ενημερώθηκε: 27/02/21 - 01:18

Το μοναστήρι από την ιδρυσή του και πολλά χρόνια συνδέθηκε με την περιοχή και τους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνος. Βρίσκεται στο χωριό Μεγαλόχαρη του Άνω Ραδοβυζίου, το οποίο παλιότερα λέγονταν Μπότση.

Αν και ήταν σημαντική μονή για την ιστορία της περιοχής τελικά αφέθηκε στην εγκατάλειψη και από ότι υπήρχε εκεί, σώθηκε μόνο ο ναός ο οποίος και λειτουργεί και σήμερα.

Η μονή όπως προκύπτει από την τεχνική της κατασκευής και τις χρονολογίες που φέρουν μερικές εικόνες του τέμπλου, εκτιμάται ότι κτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα, στη θέση άλλου παλαιότερου ναού. Την παλιά μονή ο Σεραφείμ Ξενόπουλος την τοποθετεί στο 13ο αιώνα.

Πρόκειται για μονόκλιτη θολωτή βασιλική με τρουλλοειδή εγκάρσιο θόλο, ο οποίος ενώ εξωτερικά εμφανίζεται ως ορθογώνιος, στο εσωτερικό στρογγυλεύονται οι γωνίες του και γίνεται κυκλικός.

Άλλη μία ιδιορρυθμία παρουσιάζει το κτίριο στις μακρές πλευρές του, όπου αντί για τους συνηθισμένους στα χρόνια της τουρκοκρατίας ημικυκλικούς "χορούς" συναντούμε μεγάλες ορθογώνιες προεξοχές των τοίχων -στοιχείο πρωτόγνωρο και μοναδικό στη ναοδομία της περιοχής της Άρτας.

Επειδή οι υποτυπώδεις αυτοί χοροί δεν προσφέρουν τίποτα στην αισθητική του μνημείου, συμπεραίνεται ότι έγιναν αποκλειστικά για να στηρίξουν με τις καμάρες τους τον τετράγωνο ψευδοτρούλλο.

Μονή της Γέννησης της Θεοτόκου στη Μεγαλόχαρη

Τοιχογραφίες υπάρχουν στο Ιερό και στον κυρίως ναό, αλλά είναι δυσδιάκριτες τόσο απ' τη φθορά του χρόνου όσο και από την αιθάλη. Οι τοιχογραφίες που πιθανότατα υπήρχαν στο νάρθηκα δε σώζονται, διότι οι τοίχοι του καλύφθηκαν από ασβέστη.

Μονή της Γέννησης της Θεοτόκου στη Μεγαλόχαρη

Στη μονή υπήρχαν παλιές και σημαντικές εικόνες και κειμήλια αλλά έχουν κλαπεί όπως και πολλά βιβλία και χειρόγραφα κείμενα.

Η ιστορία του μοναστηριού για πολλά χρόνια συνδέθηκε με την εθνική μας ιστορία: Σ' αυτό οι Ραδοβυζινοί καπεταναίοι Σκαλτσογιάννης, Τσιγαρίδας, Κατσιγιάννης και Κοσσυβάκης κήρυξαν στις 25 Ιανουαρίου του 1854 επανάσταση κατά των Τούρκων, τη γνωστή ως επανάσταση της Μπότσης. Όμως οι επαναστάτες αφέθηκαν στην τύχη τους με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να ανασυνταχθούν ,να αντεπιτεθούν και καταστρέψουν πολλά χωριά και μοναστήρια στις γύρω περιοχές.