Σπάνιο έργο τέχνης δώρισε ο Πούτιν στον Πατριάρχη Μόσχας

 
ΕΙΚΟΝΑ

Ενημερώθηκε: 16/05/23 - 17:01

Ένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης στον κόσμο δώρισε   ο Βλαντίμιρ Πούτιν,  στο Πατριαρχείο Μόσχας .Πρόκειται για  την Αγία Τριάδα του Αντρέι Ρουμπλιόφ, το οποίο προσέφερε ο Ρώσος πρόεδρος  ως αντίδωρο στην  στήριξη που παρείχε στο Κρεμλίνο ο Κύριλλος στον πόλεμο  της Ουκρανίας.

Η εικόνα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας του Σεργκίεφ Ποσάντ, του αποκαλούμενου και «Βατικανού» της ρωσικής ορθοδοξίας, κοντά στην πρωτεύουσα.

Εκτός από την εικόνα, στην Εκκλησία παραχωρείται επίσης ο τάφος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, του μεσαιωνικού πρίγκιπα και εθνικού ήρωα της Ρωσίας, με βάση μια συμφωνία που υπέγραψε στις 10 Μαΐου το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Το Μουσείο θα παραχωρήσει τον τάφο, που είναι ιδιοκτησία του κράτους, για 49 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης, εξήγησε το Μουσείο διευκρινίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Αντρέι Ρουμπλιόφ (1360 - 17 Οκτωβρίου 1428) θεωρείται ο κορυφαίος Ρώσος αγιογράφος του Μεσαίωνα. Το 1988, ανακηρύχθηκε άγιος από τη Ρωσική Εκκλησία ως Άγιος Ανδρέας ο Εικονογράφος και η μνήμη του τιμάται στις 4 Ιουλίου.

«Από τους μεγαλύτερους αγιογράφους στο κόσμο είναι και ο Ρώσος μοναχός Ανδρέας Ρουμπλιόφ. Στα 1515 διακόσμησε τον καθεδρικό ναό της Αναλήψεως του Χριστού στη Μόσχα. Εκατό πενήντα χρόνια αργότερα η σύνοδος των Επτά Κεφαλαίων αναγνωρίζει ειδικά την εικόνα της Αγίας Τριάδος ως υπόδειγμα της αγιογραφίας και όλων των αναπαραστάσεων της Αγίας Τριάδος. Δεν υπάρχει τίποτε παρόμοιο ως προς τη δύναμη της θεολογικής συνθέσεως, το πλούτο του συμβολισμού και την άφθαστη καλλιτεχνική ωραιότητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ