Ακριβότερο το δίπλωμα για τους ανεμβολίαστους

 
Ακριβότερο το δίπλωμα για τους ανεμβολίαστους

Ενημερώθηκε: 24/09/21 - 14:27

Μεγαλύτερο είναι πλέον το κόστος για τους ανεμβολίαστους υποψήφιους οδηγούς, ενώ την ίδια ώρα παρατηρούνται ουρές στη διαδικασία έκδοσης διπλώματος οδήγησης.

Η διάρκεια αναμονής για την έκδοση του διπλώματος φτάνει ακόμα και τους δύο μήνες καθώς λόγω της καραντίνας οι σχολές οδηγών έμειναν κλειστές για μεγάλο διάστημα με αποτέλεσμα να αυξηθεί -αθροιστικά- ο αριθμός των υποψηφίων.

Μιλώντας στο τοπικό ThessToday o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, Διαμαντής Ηλιάδης, δήλωσε: «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα και εξετάσεις εν μέσω lockdown με αποτέλεσμα να μαζεύονται τώρα πολλοί υποψήφιοι. Ωστόσο, η καθυστέρηση για το δίπλωμα οδήγησης δεν είναι μεγάλη, το πολύ δύο μήνες».

Στο συνολικό κόστος για να αποκτήσει κάποιος ανεμβολίαστος δίπλωμα οδήγησης προστίθεται κι εκείνο των rapid test που υποχρεούται να κάνει μια φορά την εβδομάδα ώστε να συμμετάσχει στα θεωρητικά και στα πρακτικά μαθήματα.

Το κόστος υπολογίζεται από 120 έως 150 ευρώ επιπλέον αναλόγως με τα μαθήματα που απαιτούνται.

«Προς το παρόν είμαστε ικανοποιημένοι από τον όγκο δουλειάς που έχουμε. Το επιπλέον κόστος για τους ανεμβολίαστους δεν θεωρούμε ότι θα επηρεάσει ή θα αποτρέψει τους υποψήφιους ώστε να δώσουν για δίπλωμα οδήγησης», τονίζει ο κ. Ηλιάδης. Σχετικά με τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτών, ο ίδιος αναφέρει ότι πάνω από το 90% των εκπαιδευτών έχει εμβολιαστεί.

Τα μέτρα που ισχύουν στις σχολές οδήγησης

Επιτρέπεται η διενέργεια:

-- Μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών και περιοδικής κατάρτισης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) μεταφοράς εμπορευμάτων/επιβατών υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου εντός της αίθουσας, και β) διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου 1 φορά την εβδομάδα, με τη χρήση rapid test για τον κορωνοϊό για τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές.

- Μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) απολύμανση μεταξύ διαδοχικών μαθημάτων των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι και β) διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου 1 φορά την εβδομάδα, με τη χρήση rapid test για τον κορωνοϊό για τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές.

Επιτρέπεται η διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς όλων των κατηγοριών και πρακτικών εξετάσεων για απόκτηση Π.Ε.Ι. υπό την προϋπόθεση τήρησης των ακολούθων:

-- Με ευθύνη του παριστάμενου εκπαιδευτή η μεταφορά των υποψηφίων από και προς τον χώρο της εξέτασης υλοποιείται τηρουμένων των περιοριστικών μέτρων και κανόνων περί μεταφοράς επιβατών που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού.

Για τους υποψήφιους οδηγούς που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι διενέργεια ελέγχου με τη χρήση rapid test εντός 48 ωρών πριν την εξέταση,
για τους εξεταστές και εκπαιδευτές που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι διενέργεια ελέγχου μία φορά την εβδομάδα, με τη χρήση rapid test για τον κορωνοϊό.

Διενέργεια του ελέγχου των δικαιολογητικών και των ερωτήσεων εκτός του εκπαιδευτικού οχήματος.

Απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών δοκιμασιών, των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι.

• Ειδικά για τις κατηγορίες AM, Al, Α2 και Α, ο υποψήφιος εξετάζεται φορώντας τον προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό και ρουχισμό. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει τον προβλεπόμενο επενδύτη (μπουφάν) ή/και παντελόνι, επιτρέπεται η χρήση αντιστοίχως επιαγκωνίδων, επιγονατίδων και επικαλαμίδων της Σχολής Οδηγών, οι οποίες, με μέριμνα του παριστάμενου εκπαιδευτή, απολυμαίνονται υποχρεωτικά πριν από κάθε χρήση.

Ειδικά για τις κατηγορίες AM, Al, Α2 και Α, οι εξεταστής και εκπαιδευτής στο ακολουθούν επιβατικό όχημα κάθονται σε διαγώνια θέση, προς διασφάλιση της μέγιστης δυνατής απόστασης μεταξύ τους.

• Σε όλες τις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις, καθώς και στη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των ανωτέρω περιπτώσεων οι πλήρως εμβολιασμένοι εξεταστές και εκπαιδευτές, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο εξεταστές και εκπαιδευτές, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10, καθώς και οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο εκπαιδευόμενοι και εξεταζόμενοι απαλλάσσονται από τη διενέργεια ελέγχου με τη χρήση rapid test για τον κορωνοϊό.