Αμερικάνικη πρεσβεία-Δεν συνδέεται η επίσκεψη Πάιατ στην Τουρκία με τα Ίμια

Διαψεύδει με επίσημη ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία ότι η επίσκεψη Πάιατ στην Τουρκία συνδέεται με τα Ίμια
Ενημερώθηκε: 14/02/18 - 16:43

Διαψεύδει με επίσημη ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία ότι ο  Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία  από τις 15 έως τις 16 Φεβρουαρίου θα συζητήσει για την ένταση στο Αιγαίο, ειδικότερα μετά την πρόκληση στα Ίμια. 

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα πράγματι θα συνοδέψει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί  με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μόνο που η αμερικάνικη πρεσβεία αναφέρει ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει για άλλα ζητήματα των δύο χωρών και όχι για την κατάσταση στο Αιγαίο, ενώ δεν πρόκειται να είναι παρών ο Τζέφρεϊ Πάιατ.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας παραμένουν στάσιμα τεταμένες, και πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ανοιχτά ότι  σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο» και υπάρχει κίνδυνος «να καταρρεύσουν πλήρως».

Και ο Πάιατ παρών στην συνάντηση Τίλερσον – Τσαβούσογλου

 

Τι λέει η ανακοίνωση της πρεσβείας:

«Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt ταξιδεύει στην Άγκυρα από τις 15 έως τις 16 Φεβρουαρίου, 2018 για διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson, τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Wess Mitchell και αρκετούς περιφερειακούς ομολόγους του για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας φιλόδοξης ενεργειακής ατζέντας, όπου ο συντονισμός με πρέσβεις από το Μπακού έως το Βελιγράδι είναι απαραίτητος για τη στρατηγική μας. Σε αντίθεση με δημοσιεύματα, δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu»