"Απόδραση" προσφύγων από τα hotspot στη Χίο

 
"Απόδραση" προσφύγων από τα hotspot στη Χίο

Ενημερώθηκε: 01/04/16 - 18:51

Περίπου 500 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, έριξαν τον φράχτη του κέντρου που παρέμεναν και διέφυγαν από το hot spot της Χίου στην περιοχή του Χαλκείος. Έφτασαν ώρες μετά στο λιμάνι του νησιού.

Νωρίς το απόγευμα οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν πεζή προς την πόλη -διανύοντας μια απόσταση περίπου επτά χιλιομέτρων- και συγκεκριμένα προς το δημοτικό καταυλισμό της Σούδας στην τάφρο του κάστρου. Μαζί τους ως συνοδεία ήταν περιπολικά της ΕΛΑΣ. Ας σημειωθεί ότι ήδη στον καταυλισμό της Σούδας διαμένουν και 211 άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι πέρασαν στο νησί από χθες και μέχρι σήμερα το πρωί και οι οποίοι δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο hot spot αφού ήδη εκεί παρέμεναν περισσότεροι από 1.500 άτομα με υποδομές για μόλις 1.200.

Τώρα βρίσκονται πλέον στο λιμάνι χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια των χθεσινοβραδινών επεισοδίων λόγω των οποίων μέλη των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται μέσα στο hot spot βρέθηκαν εκτός με εντολή της Αστυνομίας για λόγους ασφαλείας. Ανάμεσά τους οι «Γιατροί του Κόσμου» των οποίων το ιατρείο υπέστη σημαντικές ζημιές. Επιπλέον, την Πέμπτη φαίνεται πως αποχώρησε από το hot spot αποχώρησε και ο Ερυθρός Σταυρός, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Παρασκευής περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής του hot spot της Χίου προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου και στο δήμο Χίου διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες και ζητώντας το κλείσιμο της δομής. Όμως συναίνεσαν στη δημιουργία του κέντρου όχι ως φυλακή αλλά ως χώρο καταγραφής. Το ίδιο, σύμφωνα με το δήμαρχο Χίου Mανόλη Βουρνού, κάνει και ο δήμος του νησιού που με εξώδικο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταγγέλλει τη σύμβαση παραχώρησης.

Σχετικά θέματα:

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το προσφυγικό

Εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

Ζητείται σχέδιο αποσυμφόρησης για Πειραιά και Ειδομένη