Οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τους «8»: Υποθάλπετε πραξικοπηματίες

 
"Μύδροι" από το τουρκικό ΥΠΕΞ για τη μη έκδοση των 8- Κάνει λόγο για πολιτικά κίνητρα, θέτει θέμα επανεξέτασης των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και την κατηγορεί για υπόθαλψη εγκληματιών

Ενημερώθηκε: 26/01/17 - 20:49

Έντονη ήταν αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση της ελληνικής έκδοσης για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, με την Άγκυρα να κατηγορεί την Αθήνα ότι «προστατεύει πραξικοπηματίες», κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα», καθώς και για αποτυχία της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Ελλάδα, μέσω της συγκεκριμένης απόφασης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η Άγκυρα υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει την έκδοση και την ποινική δίωξη των στρατιωτών, ενώ προαναγγέλλει επανεξέταση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αλλά και τη συνεργασία των δύο χωρών σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

«Για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα, σύμμαχος και γείτονας, απέτυχε να εκπληρώσει τα βασικά, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», επισημαίνει του τουρικό ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Αθήνα ότι φιλοξενεί και ομάδες «ακροαριστερών και Κούρδων που εμπλέκονται σε επιθέσεις στην τουρκική επικράτεια».

Εντάλματα σύλληψης για τους οκτώ στρατιωτικούς εξέδωσε η Άγκυρα

Ενταλματα σύλληψης για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία εξέδωσε η Άγκυρα, σύμφωνα με τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το Ανατολή.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Απόφαση Αρείου Πάγου: "Όχι" στην έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών

«Όχι» στην έκδοση των οκτώ Tούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, αποφάσισε σήμερα το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Αρείου Πάγου

Ενώπιον του οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των οκτώ.

Αθήνας

Άρειο Πάγο

Υπενθυμίζεται ότι για τους οκτώ είχαν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις. Κατά συνέπεια και στον οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου». Πάντως, η απόφαση των δύο συνεδριάσεων ήταν ομόφωνη ενώ στην τρίτη ένας δικαστής μειοψήφισε έχοντας την άποψη ότι πρέπει να εκδοθούν.

Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για περίπου τρεις μήνες, καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε τα επιχειρήματα των τούρκων στρατιωτικών ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην πατρίδα τους και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

«Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της εκδόσεως.

Ένταλμα σύλληψης από την Τουρκία σε βάρος των 8

Η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των τούρκων στρατιωτικών που αρνείται να εκδώσει η Αθήνα, μεταδίδουν νωρίς το απόγευμα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το Ανατολή. Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Δηλώσεις των συνηγόρων των 8 Τούρκων στρατιωτικών


Οι δύο συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι «8», προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:

Χρίστος Μυλωνόπουλος: «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Όμηρος Ζέλιος: «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

"Le Soir": Δεν είμαστε πραξικοπηματίες"

Στην εκδίκαση από τον Άρειο Πάγο της υπόθεσης έκδοσης των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», με τίτλο «Δεν είμαστε πραξικοπηματίες».

Αφού συνοψίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι οκτώ αξιωματικοί καριέρας βρέθηκαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, επισημαίνει αφενός τις διαρκείς και ισχυρές πιέσεις που ασκεί η Τουρκία στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει στην έκδοσή τους, και αφετέρου την επιμονή των Τούρκων αξιωματικών στην αθωότητά τους.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν και οι υπουργοί του απειλούν την Ελλάδα με επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών προς τις ακτές της, με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης ή ακόμα και με πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, ενώ ελληνική κυβερνητική πηγή υπογραμμίζει ότι έχει χρόνια να εμφανιστεί τόσο απειλητική η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, ζητώντας από την Ευρώπη να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της υπόθεσης και να βοηθήσει στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Παραθέτει ακόμη την ιστορία των Τούρκων αξιωματικών για τη βραδιά του πραξικοπήματος, όπως οι ίδιοι την αφηγούνται, υποστηρίζοντας ότι, όντας κληρονόμοι της κεμαλικής παράδοσης που εδώ και καιρό είναι παρούσα στον τουρκικό στρατό, συμβολίζουν σήμερα αυτό που θέλει να εξαλείψει ο Eρντογάν από τις τάξεις της διοίκησής του, της αστυνομίας και του στρατού. Το δημοσίευμα καταλήγει με τη δήλωση ενός εκ των Ελλήνων δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή τους, ότι ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της έκδοσής τους θα αποτελούσε ντροπή για την Ελλάδα και τη δικαιοσύνη της.

Το δημοσίευμα καταλήγει με τη δήλωση ενός εκ των Ελλήνων δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή τους, ότι ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της έκδοσής τους θα αποτελούσε ντροπή για την Ελλάδα και τη δικαιοσύνη της.

Παναγιωτόπουλος: Η ελληνική Δικαιοσύνη απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα


«Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Αποφάνθηκε με βάση το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες κράτους δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επίθεση στην Ελλάδα για τους 8 από Sabah, Μilliyet και Hurriyet

Ένταλμα σύλληψης από την Τουρκία σε βάρος των 8 στρατιωτικών που αρνείται να εκδώσει η Αθήνα