Άρθρο... φωτιά του Guardian: Άθλιες οι συνθήκες στα νησιά για τους πρόσφυγες! (ΦΩΤΟ)

 
Άρθρο... φωτιά του Guardian: Άθλιες οι συνθήκες στα νησιά για τους πρόσφυγες! (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 04/11/17 - 20:10

Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σχολιάζει σε δημοσίευμα - φωτιά η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάνει λόγο για χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες οι οποίοι ελπίζουν να αρρωστήσουν ή, για τις γυναίκες, να συλλάβουν παιδί για να καταφέρουν να ξεφύγουν από το νησί. Αν και, όπως τονίζει η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλη χρηματοδότηση, ύψους 430 εκατ. ευρώ, για να βελτιώσει τις δομές, αυτές «παραμένουν άθλιες».

παρουσιάζει

«Η Εϊντά ήταν δύο μηνών έγκυος όταν απέβαλε. Ένα μήνα αργότερα, η 18χρονη Σύρια αισθάνεται ακόμη θυμωμένη και μελαγχολική. Όχι μόνο επειδή έχασε ένα παιδί. Αλλά και γιατί αυτό το παιδί ήταν το “εισιτήριό” της για να φύγει από το ελληνικό νησί της Σάμου, όπου έμενε σε ένα άτακτο, άγονο και περιφραγμένο στρατόπεδο», την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό hotspot στη Σάμο, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 3.000 πρόσφυγες.

«Από τον Μάρτιο του 2016, όταν οι Βρυξέλλες κατέληξαν στην αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Άγκυρα για να μειώσουν τις προσφυγικές ροές, μόνο οι “ευαίσθητες” περιπτώσεις μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η Εϊντά ήλπιζε να είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις», αναγράφεται με τους πρόσφυγες είτε να παραμένουν στα hotspots, σε άθλιες συνθήκες, και να «μαραίνονται» μέρα με την ημέρα είτε να πληρώνουν 1.000 ή και περισσότερα ευρώ σε διακινητές που θα τους μεταφέρουν παράνομα στην ηπειρωτική χώρα.

«Η Αναστασία Θεοδωρίδου, επικεφαλής των κοινωνικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο της Σάμου, δήλωσε ότι ασχολείται τακτικά με υποθέσεις όπως αυτή της Εϊντά. Δεκάδες γυναίκες έρχονται στο νοσοκομείο απελπισμένες να μάθουν ότι έχουν μείνει έγκυες. Άλλοι πρόσφυγες αγωνιούν να ακούσουν ότι έχουν διαγνωστεί με κάποια σοβαρή ασθένεια. Και αν δεν έχουν κάτι οι ίδιοι, φέρνουν τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους. Ένας από όλους μπορεί να διαγνωστεί με κάτι» υποστηρίζει η κα Θεοδωρίδου στην εφημερίδα.

προσφυγικών

«Η ρόδινη προοπτική των Βρυξελλών, η οποία βασίζεται σε στατιστικά που δείχνουν μια απότομη μείωση των ημερήσιων ροών και των θανάτων στο Αιγαίο. Αυτή η στροφή έχει οδηγήσει σε μια ευρεία εγκατάλειψη της τραγωδίας από τη διεθνή κοινότητα: οι δημοσιογράφοι έχουν πάει εδώ και καιρό σπίτι. Οι ΜΚΟ τα “μαζεύουν”, οι εθελοντές είναι ελάχιστοι και τα κονδύλια έχουν μειωθεί. Το πόσο άθλιες είναι οι συνθήκες φαίνεται αμέσως στο camp στο Βαθύ, μια πόλη 6.200 κατοίκων που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά για να έχει θέα προς ένα πανέμορφο λιμάνι. Το στρατόπεδο βρίσκεται περίπου 200 μέτρα από το κέντρο της πόλης και χτίστηκε για να φιλοξενήσει 700 ανθρώπους. Τώρα, ο αριθμός των προσφύγων είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τη χωρητικότητα του camp και εκατοντάδες κοιμούνται σε σκηνές».

H λέξη «αποσυμφόρηση» ακούγεται παντού στη Σάμο -από ακτιβιστές, αριστερούς πολιτικούς ή ακόμη και εργαζόμενους ΜΚΟ. «Αυτοί όλοι λένε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις σωστές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Φοβούνται, επίσης, ότι αν παραμείνουν στο νησί τόσοι πολλοί όσοι είναι σήμερα και υπό αυτές τις συνθήκες, οι εξτρεμιστές που ήδη εκμεταλλεύονται τους φόβους των ντόπιων θα στρέψουν τη Σάμο προς την ακροδεξιά» λέει η εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Guardian: Μεγάλο κατόρθωμα αν πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μιλήσει δημόσια για ανακούφιση χρέους