Βεβήλωσαν την σαρκοφάγο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Πεδίο του Άρεως

Βεβήλωσαν την σαρκοφάγο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Πεδίο του Άρεως
Ενημερώθηκε: 20/09/17 - 08:32

Η σαρκοφάγος των οστών του ηγέτη της Επανάστασης του 1821 πρίγκηπα Αλέξανδρου Υψηλάντη που βρίσκεται στο προαύλιο του ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίο του Άρεως προκαλεί θλίψη με την εικόνα της και απογοήτευση με την αμάθεια που γίνεται κανόνας.

Εδώ και καιρό το άγαλμα του Πόντιου πρίγκηπα που κοσμεί την σαρκοφάγο που από το 1964 φυλάσσονται τα οστά ενός εκ των εμπνευστών της Επανάστασης, έχει βεβηλωθεί καθώς ανιστόρητοι έχουν ζωγραφίσει το σήμα των ναζιστικών SS στον μαρμάρινο γιακά, ενώ έχουν γράψει και την φράση που απευθύνεται στον Αλέξανδρο Υψηλάντη,  «Αρτέμης Ματσας».

Κοινότητες ενεργών πολιτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την προστασία και την ανάδειξη του Πεδίου του Άρεως έχουν ζητήσει από το Δήμο Αθηναίων και αλλά και την Περιφέρεια την παρέμβασή τους για την άμεση αποκατάσταση του αγάλματος. 

Χωρίς κάποιο αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Εκτός ίσως από την απάντηση του Δήμου Αθηναίων, στις αρχές Σεπτεμβρίου, προς τους πολίτες, με την οποία τους γνωστοποίησε ότι η ευθύνη για την αποκατάσταση του μνημείου ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής.  

Η βεβηλωμένη σαρκοφάγος του Αλέξανδρου Υψηλάντη

Όπως εξήγησε η Ελισάβετ Αντωνιάδου, μέλος της κοινότητας ενεργών πολιτών «Πεδίον του Άρεως

– Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση», γονείς οι περισσότεροι παιδιών στα γειτονικά σχολεία, θα ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν οι ίδιοι να καθαρίσουν το μνημείο, αλλά φοβούνται μήπως προκαλέσουν κάποια ζημιά, γι’ αυτό και περιμένουν την παρέμβαση των αρμοδίων. 

Η ίδια επισημαίνει ότι η βεβήλωση των αγαλμάτων στο Πεδίο του Άρεως είναι σύνηθες φαινόμενο. Πριν από λίγο καιρό «θύμα» βεβήλωσης έπεσε το άγαλμα της Μπουμπουλίνας, τώρα ήρθε η σειρά του Υψηλάντη, όπως λέει. 

Η Ελισάβετ Αντωνιάδου μεταφέροντας την αγωνία των πολιτών που ζουν γύρω από το Πεδίο του Άρεως τόνισε στο pontos-news.gr ότι η βεβήλωση των αγαλμάτων είναι μια πτυχή μόνο των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που καθιστούν το πάρκο των 280 στρεμμάτων απροσπέλαστο για τους πολίτες, με πρώτο αυτό της καθημερινής και ευρείας χρήσης ναρκωτικών στην πλευρά του προς την οδό Μαυρομματαίων, που αποτελεί πλέον γκέτο και όπου κάθε μέρα εξελίσσονται σκηνικά τρόμου.  

Στο πλαίσιο αυτό τέσσερις κοινότητες πολιτών οργανώνουν στις 27 Σεπτεμβρίου δράση ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη των προβλημάτων του πάρκου. Ονόμασαν τη δράση τους «Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως» και καλούν όλους τους ενεργούς πολίτες να δώσουν το παρών στις 19:00 στο Άγαλμα της Αθηνάς, με στόχο να φωτιστεί το πάρκο με φακούς, φαναράκια και κινητά, καθώς, όπως υποστηρίζουν, όλο το καλοκαίρι έχει μείνει βυθισμένο στο σκοτάδι, με τη συντριπτική πλειοψηφία των φωτιστικών να μην λειτουργεί. 

Τη δράση οργανώνουν οι κοινότητες: Αναπτυξιακός και Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αθηνά», Φίλοι των Αστέγων του Πεδίου Άρεως, Επιτροπή Γονέων για το Πεδίο του Άρεως και Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως. 

Πηγή: pontos-news.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ 20/9/2015: Αίθριος καιρός - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει;

Συμπλοκή με ανταλλαγή πυροβολισμών στην Πλατεία Δαβάκη-Δύο τραυματίες

Πυροβολισμοί στην Πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα