«Ειρήνη» για τη Μεσόγειο ευχήθηκε σήμερα ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

 
«Ειρήνη» για τη Μεσόγειο ευχήθηκε σήμερα ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Ενημερώθηκε: 06/01/17 - 16:52

«Μακάρι η Μεσόγειος Θάλασσα να πάψει να δέχεται τα πτώματα εκείνων των συνανθρώπων μας που απλώς επιθυμούν να ζήσουν μία καλύτερη ζωή και να αποτελέσει το λιμάνι των αγνών ψυχών, όπως τα λευκά περιστέρια που συμβολίζουν το Άγιο Πνεύμα και τα οποία πέταξαν σήμερα πάνω από το μέρος όπου έπεσε ο Τίμιος Σταυρός, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί όπου τα ελληνόπουλα της πόλης έπεσαν στα παγωμένα νερά για να δώσουν μία νέα ελπίδα για όλους μας, για τη ζωή, για τον Απόδημο Ελληνισμό, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και την Κύπρο, που αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση αδελφοσύνης των λαών και κρατών».

Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε σήμερα το μεσημέρι ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, τελώντας παρουσία πολλών ομογενών την ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων της παραθαλάσσιας κοσμοπολίτικης αιγυπτιακής πόλης της Αλεξάνδρειας, που τόσο έχει συνδέσει το όνομά της με τον Ελληνισμό εδώ και πάνω από 2.000 χρόνια.

Το συναπάντημα όλων των Αιγυπτιωτών που έψαλαν όλοι μαζί το «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...», στις ειδικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας ήταν η πιο τρανή απόδειξη ότι -παρά τη συρρίκνωση που υφίσταται- ο Ελληνισμός στη χώρα του Νείλου συνεχίζει να ανθίσταται και να κρατά δυνατά «Θερμοπύλες».

Πολύ σημαντική ωστόσο, τόσο για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας όσο και για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό γενικότερα, ήταν και η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνήτης της Μεγάλης Πόλης της Αλεξάνδρειας Ρέντα Φαραχάτ, τον οποίο συνόδευαν πολλοί Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, οι επικεφαλής του Στρατού και της Αστυνομίας της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλοι τους, ήρθαν στην έδρα του παλαίφατου Πατριαρχείου, όπου έγιναν θερμά δεκτοί από τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο, για να του ευχηθούν για το νέο έτος 2017 και να δείξουν έμπρακτα τον σεβασμό τους προς το ελληνορθόδοξο παλαίφατο Πατριαρχείο που διατηρεί την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

Από την πλευρά του, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, τους ζήτησε να μεταφέρουν το μεγάλο «ευχαριστώ» του προς τον Αιγύπτιο ηγέτη, τον Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την προστασία που παρέχει στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο.

Είχε προηγηθεί, νωρίτερα το πρωί, η Ακολουθία των Φώτων στον κοινοτικό, μεγαλοπρεπή ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου μαζί με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας, συλλειτούργησαν ο πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας και μητροπολίτης Άκρας κ. Νάρκισσος και ο επίσκοπος Αρούσας κ.

Αγαθόνικος, παρουσία τόσο του Κυπρίου πρεσβευτή στην Αίγυπτο Χάρη Μορίτση, του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκη, των αντιπροέδρων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Νικόλα Κόπελου και Ανδρέα Βαφειάδη, όσο και άλλων εκπροσώπων των προξενικών και παροικιακών Αρχών.

Στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, το μεσημέρι, όλους τους Έλληνες επισήμους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του ιστορικού σωματείου Εδμόνδος Κασιμάτης, ο οποίος μαζί με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας, τον Κύπριο πρεσβευτή, τον Έλληνα γενικό πρόξενο και τον αντιπρόεδρο της Κοινότητας έκοψαν τις πατροπαράδοτες βασιλόπιτες, ψέλνοντας τα παραδοσιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

Εικόνες καθαρά ελληνικές, με το μήνυμα να αποτελεί την ειρήνη, την ειρήνη στην Μεσόγειο, από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, που τίμησε και ευλόγησε τα νέα Αιγυπτιωτόπουλα, τα οποία δεν δίστασαν να βουτήξουν στα παγωμένα νερά της Μεσογείου, σήμερα, για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό και πάνω από όλα να κρατήσουν ψηλά την ελληνική εικόνα στη χώρα του Νείλου.