Επιστολή Μητσοτάκη σε Μέρκελ και Μακρόν για τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο

 
Επιστολή Μητσοτάκη σε Μέρκελ και Μακρόν για τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο

Ενημερώθηκε: 23/03/20 - 20:32

Έβρος: Επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν με την οποία τους ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο και τις θέσεις της χώρας για τη μεταναστευτική πολιτική.

Όπως ενημέρωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, η επιστολή εστάλη στις 16 Μαρτίου, μια ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η αναλυτική επιστολή περιέγραφε το τι γίνεται στα σύνορά μας – που είναι και ευρωπαϊκά – με τους εκβιασμούς της Τουρκίας που επιχειρεί να στείλει μαζικά μετανάστες. Περιελάμβανε και τη διάσταση της παραβίασης βασικών διατάξεων του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου με τη χρήση ανθρώπων για την επίτευξη αλλότριων σκοπών” ανέφερε αρχικά ο κ. Κουμουτσάκος για να προσθέσει "η ίδια επιστολή περιλαμβάνει τις ελληνικές προτάσεις που αφορούν τρεις τομείς. Την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex. Τον μηχανισμό χρηματοδότησης ώστε στην περίπτωση της Τουρκίας να είναι αντιστρόφως ανάλογος με τη ροή μεταναστών προς την Ελλάδα, δηλαδή όσο περισσότερους στέλνουν τόσο να μειώνονται τα χρήματα. Και την άρση του γεωγραφικού περιορισμού για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο ώστε να επιστρέφονται και όσοι έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα. Ουσιαστικά η επιστολή περιλαμβάνει τις θέσεις της Ελλάδας για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου».

Ο κ. Κουμουτσάκος αλλά και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης αναφέρθηκαν και στα θέματα του κορονοϊού. Είπαν ότι δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα στα νησιά μας, στον πληθυσμό των προσφύγων και των μεταναστών. Ενημέρωσαν επίσης ότι η Τουρκία με πρόσχημα την πανδημία έχει σταματήσει να δέχεται επιστροφές.