Έξι χρόνια από τον εμπρησμό της Marfin - Έξι χρόνια χωρίς πραγματική δικαίωση των θυμάτων (ΦΩΤΟ)

 
Έξι χρόνια από τον εμπρησμό της Marfin - Έξι χρόνια χωρίς πραγματική δικαίωση των θυμάτων (ΦΩΤΟ)

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 05/05/16 - 22:12

Τα ονόματα τους έχουν χαραχθεί σε μιαν από τις πιο μαύρες στιγμές των λαϊκών κινητοποιήσεων τα τελευταία χρόνια. Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών, Επαμεινώνδας Τσάκαλης 36 χρόνων και η Παρασκευή Σούλια 32 χρόνων ήταν τα τραγικά θύματα του εμπρησμού στην τράπεζα της Marfin.

Από τότε έχουν περάσει έξι χρόνια, από την τεράστια διαδήλωση της 5ης Μαΐου 2010.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη για τα αθώα θύματα παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει δύο δικαστήρια.

Ας δούμε πού βρίσκεται η υπόθεση.

Η δίκη για τον εμπρησμό έχει αναβληθεί αρκετές φορές και λόγω της αποχής των δικηγόρων. Μάλιστα, αναμενόταν να συνεχιστεί στις 14 Ιανουαρίου 2016, αλλά και πάλι λόγω της αποχής δεν έγινε.

Κατηγορούμενοι όλοι κι όλοι είναι δύο άνθρωποι. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, υπήρξε μία ομάδα περίπου 12 νεαρών ατόμων με ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες και με καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Αυτή η ομάδα χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Μία κατευθύνθηκε προς το βιβλιοπωλείο «Ιανός» και η άλλη στο υποκατάστημα της Marfin.

Οι μόλις δύο κατηγορούμενοι είναι ο Θ. Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, στους οποίους αποδίδονται κατά περίσταση τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της έκρηξης, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας.

Και οι δύο έχουν αφεθεί ελεύθεροι, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, με περιοριστικούς όρους. με τον δικηγόρο υπεράσπισης του Θ. Σίψα να τονίζει πως η εμπλοκή του εντολέα του είναι αποτέλεσμα "ενός άθλιου επικοινωνιακού παιχνιδιού πάνω στους τάφους τριών νεκρών ανθρώπων".

Πολλά ερωτηματικά από το βούλευμα

Στο βούλευμα οι δικαστές αναφέρονται σε «εκπονηθέν σχέδιο» που είχε στόχο τη φθορά αλλά και το θάνατο, αφού οι αυτουργοί γνώριζαν την ύπαρξη ανθρώπων μέσα στην Τράπεζα και «θέλησαν ανενδοίαστα το θάνατό τους, έχοντες άμεσο και όχι ενδεχόμενο δόλο».

Σύμφωνα με το ίδιο βούλευμα προκύπτει ότι «στις προτροπές των υπαλλήλων της Τράπεζας οι οποίοι τους καλούσαν να μην προβούν στον εμπρησμό λόγω των υπαρχόντων ανθρώπων εντός αυτής εκείνοι ουδόλως υπαναχώρησαν αλλά αντιθέτως απευθυνόμενοι κυνικά στους υπαλλήλους με τις φράσεις 'Να καείτε μ...να, να καείτε, σε τράπεζα δουλεύετε' επέδραμαν στην ανωτέρω τράπεζα, ολοκληρώνοντας το ανθρωποκτόνο ως άνω αποτέλεσμά τους».

Για τους δικαστές ωστόσο ο κατηγορούμενος Θεόδωρος Σίψας είναι ο ένας από τους δράστες και ειδικότερα το πρόσωπο που πέταξε στην τράπεζα τη βόμβα μολότοφ, όμως με φωτογραφίες που επικαλούνται ο ίδιος και οι συνήγοροί του φέρεται εκείνη την ώρα να βρίσκεται στην περιοχή της Ομόνοιας.

Αναφέρεται στο βούλευμα, «ότι όπως ο ίδιος επικαλείται με φωτογραφίες που ενεχείρισε κατά την ανακριτική του απολογία, στις 5/5/2010 ευρίσκετο στην περιοχή της Ομονοίας». Οι δικαστές όμως, αν και στις φωτογραφίες ο φερόμενος ως δράστης φαίνεται να φορά διαφορετικά ρούχα, θεωρούν πως είναι το ίδιο πρόσωπο, «καθ' όσον εκ των ενόρκων καταθέσεων αστυνομικών οργάνων αλλά και εκ της κοινής πείρας και λογικής, πρόσωπα που έχουν προαποφασίσει σε τέτοιου είδους συναθροίσεις να προβούν σε διακεκριμένες φθορές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας με κίνδυνο προσώπων και πραγμάτων, λαμβάνουν μέτρα προφυλάξεως κατά της συλλήψεώς τους και της αναγνωρίσεώς τους, όπως η αλλαγή ενδυμάτων, η οποία πραγματοποιείται από ενδύματα που υπάρχουν εντός των σακιδίων που φέρουν επί της ωμοπλάτης τους ή τους προμηθεύουν συνεργοί τους, καθώς και η τοποθέτηση καλυμμάτων επί των μερών του προσώπου τους...».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν, από την πρώτη στιγμή πως οι δικογραφίες ουσιαστικά βασίστηκαν σε "προσομειώσεις", που έγιναν με βάση το οπτικό υλικό της Αστυνομίας, ενώ ο ίδιος ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι δεν είναι ο ίδιος στις φωτογραφίες ούτε τον ενοχοποιούν οι μαρτυρίες.

Οι μαρτυρίες που δεν ταυτοποιούν τους κατηγορούμενους

«Τη φωτιά στην τράπεζα την έβαλαν δύο άτομα που φορούσαν κουκούλες», είχε υποστηρίξει αυτόπτης μάρτυρας στην εφημερίδα Τα Νέα και επεσήμανε πως η Πυροσβεστική που είχε ειδοποιηθεί, έφτασε στο σημείο μέσα σε πέντε λεπτά, αλλά εμποδίστηκε να επιχειρήσει από τα ίδια άτομα.

Τη συγκεκριμένη μαρτυρία επιβεβαιώνει και δεύτερος αυτόπτης:

«όταν έφτασα μπροστά από την τράπεζα Marfin είδα μπροστά μου δύο άντρες, έναν ψηλό και άλλον έναν κοντό, να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Γυρνάω και λέω στον κοντό άντρα «μην κάνετε μ... γιατί σ' εμάς κάνετε κακό». Και εκείνος γυρνάει και μου λέει: «Εμάς μας κλέβουν πρώτoυς». Τότε, έχοντας και οι δύο άντρες γυρισμένη την πλάτη, τους είδα να πετούν μέσα από την τρύπα ένα μεγάλο μπουκάλι του νερού χωρίς πώμα, το οποίο κατά τα τρία τέταρτα είναι γεμάτο με υγρό πορτοκαλί χρώματος και αμέσως να βάζουν φωτιά μάλλον σε στουπί και να το πετούν μέσα στην τράπεζα, όπου δευτερόλεπτα πριν είχαν ρίξει το μπουκάλι, και τότε είδα να δημιουργείται μία μικρή εστία φωτιάς».

Σε δημοσίευση δε, σε ιστοσελίδα (Μάιος 2010) διαβάζουμε μία ακόμη μαρτυρία:

"Πλησιάζουμε στη Μαρφίν... Βλέπουμε κόσμο στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου. Καπνός ακόμα δεν φαίνεται, ένα δέντρο κρύβει τη φωτιά, κι εμείς αναρωτιόμαστε τι έχουν πάθει και χειρονομούν έτσι προς το μέρος μας. Και τότε βλέπουμε τις φλόγες, μέσα από τη σπασμένη βιτρίνα αριστερά από την είσοδο. Αρχίζουμε να φωνάζουμε «κατεβείτε κάτω!»... Η πόρτα και το υπόλοιπο κτίριο φαίνονται ακόμα ανέπαφα. Ελάχιστος γκρίζος καπνός βγαίνει από μέσα. Με τις ντουντούκες οι επικεφαλής των διαφόρων μπλοκ μας φωνάζουν «Προχωρήστε! Η πορεία πρέπει να συνεχίσει!» Μας σπρώχνουν σαν τα πρόβατα στο μαντρί... Έχω σαστίσει τελείως... «Παιδιά, κάτι να κάνουμε, να βοηθήσουμε»...

Ένας άνδρας βγαίνει από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου, περπατάει στο περβάζι και πηδάει στη σκεπή από πλεξιγκλάς του διπλανού καταστήματος... Ανώμαλη προσγείωση. Δική του και δική μας. Δεν μπορεί, δεν το ζούμε αυτό... Από το μπλοκ των μεταναστών, ορμάνε να σπάσουν την πόρτα, με μόνο όπλο τα κοντάρια από τις σημαίες... Μάταιος κόπος, είναι κλειδωμένη από μέσα. Τρέχουν και άλλοι να βοηθήσουν, κάποιοι έχουν βρει πυροσβεστήρες, όμως ρίχνουν πάνω απ' τη φωτιά, και όχι χαμηλά, και δεν καταφέρνουν και πολλά. Μια μικρή έκρηξη ακούγεται, ο καπνός γίνεται μαύρος και φουντώνει, ορμάει προς τα πάνω... Οι φίλοι μου με τραβάνε, καταλαβαίνουν ότι παθαίνω κρίση πανικού, επιχειρούν να με ηρεμήσουν... «Μην ανησυχείς, τώρα θα έρθει η πυροσβεστική, θα τους βγάλουν, μην φοβάσαι...» (tvxs.gr)

Από όλες τις μαρτυρίες δεν προκύπτει με βεβαιότητα πως ο "ψηλός και ο κοντός" είναι οι Σίψας και Αντρέεβ.

Ποιοι καταδικάστηκαν για την Marfin

Με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, πριν περίπου τρία χρόνια, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης σε τρεις υπευθύνους του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin. Τα κατηγορητήρια έκαναν λόγο για ελλείψεις στην πυρασφάλεια του κτιρίου με αποτέλεσμα 3 υπάλληλοι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 20 να τραυματιστούν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και ο υπεύθυνος πυρασφάλειας καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 10 ετών με αναστολή, ενώ η διευθύντρια του υποκαταστήματος σε πέντε έτη φυλάκισης. Δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό αλλά οι ποινές τους είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα έως την έφεση κι έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δίκη σε δευτεροβάθμιο έχει ξεκινήσει αλλά και πάλι λόγω της αποχής των δικηγόρων, έχει διακόψει.