Φόβοι για τρομοκρατική βία μετά την αποφυλάκιση του Κορκονέα

 
Φόβοι για τρομοκρατική βία μετά την αποφυλάκιση του Κορκονέα

Ενημερώθηκε: 31/07/19 - 09:16

Αποφυλάκιση Κορκονέα: Φόβους για έκρηξη τρομοκρατικής βίας, που μπορεί να ξεκινάνε με μαζικές επιθέσεις αναρχικών με βόμβες μολοτοφ, μέχρι τρομοκρατικά χτυπήματα εκφράζου οι αρχές μετά ην αποφυλακιση του του Επαμεινώνδα Κορκονέα το απόγευμα (Τρίτης 30/7).

Αλέξη Γρηγορόπουλου

Στις αρχές έχει σημάνει συναγερμός, Ενώ για απόψε στις 20:00 ήδη έχει γίνει κάλεσμα μέσω των social media για συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στον τόπο της δολοφονίας του στα Εξάρχεια. Το κάλεσμα σε διαμαρτυρία έρχεται στον απόηχο, τόσο της αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, όσο και για την αθώωση του Βασίλη Σαραλιώτη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχει ζητηθεί από αστυνομικούς που εκτελούν υπηρεσία περιμετρικά των Εξαρχείων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί υπό τον φόβο μαζικών επιθέσεων με βόμβες μολότοφ και φωτοβολίες ευθείας βολής.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει την αστυνομία να είναι ιδιαίτερα ανήσυχη μην επαναληφθούν τα Δεκεμβριανά του 2008. Ακόμη εκφράζεται φόβος και για τρομοκρατική ενέργεια ακόμα και αιματηρή με στόχο είτε αστυνομικό, είτε δικαστικό.

Σε αυτή την περίπτωση οι πιθανοί στόχοι είναι αναρίθμητοι, καθώς στο στόχαστρο μπορεί να βρεθούν από έναν μεμονωμένο δικαστικό λειτουργό μέχρι και αστυνομικό τμήμα.

Παρόλα αυτά η ΕΛΑΣ έδρασε άμεσα και έχει ξεκινήσει η φύλαξη κτηρίων και προσώπων μπορεί να θεωρηθούν στόχοι.

Πώς βγήκε πιο γρήγορα

Όπως εκτιμούν δικηγόροι, ο Επ. Κορκονέας ακόμη και αν ίσχυε ο παλαιός Ποινικός Κώδικας το πιθανότερο θα ήταν ότι κάποια στιγμή θα αποφυλακιζόταν, όχι όμως τόσο γρήγορα. Αυτό που συνέβαλε στην χθεσινή αποφυλάκισή του ήταν η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου, το οποίο με το νέο Κώδικα χορηγείται ακόμη και σε κατηγορούμενους για ήπια πλημμελήματα.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην αποφυλάκισηη του πρώην ειδικού φρουρού, έπαιξε και το γεγονός ότι οι διατάξεις του νέου Κώδικα «χαμήλωσαν» το «ταβάνι» της ποινής για περιπτώσεις κατηγορουμένων για ανθρωποκτονίες στους οποίους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος Κώδικας προβλέπει πως σε περίπτωση χορήγησης ελαφρυντικού η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία είναι τα 15 έτη κάθειρξης. Αντίθετα, ο παλαιός Κώδικας προέβλεπε τα 20 έτη.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν νομικοί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που εισήχθη με το νέο Κώδικα, μπορεί να χορηγείται πλέον σχεδόν σε όλους τους κατηγορούμενους (ακόμη και σε όσους έχουν καταδίκες για ελαφρά πλημμελήματα), κάτι που σημαίνει ότι στις περιπτώσεις ανθρωποκτονιών τα ισόβια θα σπάνε στο μέλλον πολύ πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν.