Φωτιά στην Εύβοια: Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές

 
Φωτιά στην Εύβοια: Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές

Ενημερώθηκε: 17/08/19 - 17:39

Το πως ξεκίνησαν οι φωτιές της 13ης Αυγούστου στην Κεντρική Εύβοια ερευνούν οι αρχές εστιάζοντας στη εκδοχή του εμπρησμού. Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ταυτόχρονα σε τρία σημεία στα οποία βρέθηκαν στουπιά, φιάλες και καύσιμη ύλη. Τρεις ύποπτοι στο μικροσκόπιο με τον ένα να έχει συλληφθεί και πέρσι για εμπρησμό, ο οποίος θεωρείται από τους βασικούς υπόπτους για την πυρκαγιά.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) προχώρησε σε άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο του 33χρονου, θεωρείται από τους βασικούς υπόπτους για την πυρκαγι Στόχος των ερευνητών είναι να ελέγξουν το άλλοθι που φέρεται να έχει προβάλει, ότι δηλαδή απουσίαζε από την περιοχή την ημέρα και την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά.Ο 33χρονος έχει δηλώσει πως βρισκόταν 25 χιλιόμετρα μακριά από την Αγριλίτσα την ώρα που ξέσπασε η φωτιά ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και οι άλλοι δυο ύποπτοι και μάλιστα έχουν παρουσιάσει άλλοθι.

Οι υποψίες των Αρχών έχουν στραφεί στον συγκεκριμένο κάτοικο της περιοχής κυρίως λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος του. Κι αυτό, διότι, συνελήφθη πέρυσι τον Αύγουστο για συνολικά εννέα εμπρησμούς από πρόθεση κοντά στα χωριά Σταυρός και Κοντοδεσπότι, όπου εκδηλώθηκε και η φωτιά της 13ης Αυγούστου 2019. Στο πλαίσιο της έρευνας, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ πήγε στο σπίτι του και υπέβαλε σε άτυπη ανάκριση στενά συγγενικά του πρόσωπα. Στις ερωτήσεις των ερευνητών απήντησαν ότι ο 33χρονος απουσιάζει σε διακοπές, ισχυρισμός, ωστόσο, που δεν αξιολογείται ως βάσιμος. Ετσι, μέσω της διαδικασίας άρσης απορρήτου, τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής κάνουν προσπάθεια να ελέγξουν εάν το κινητό του τηλέφωνο ενεργοποιούσε κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται πράγματι μακριά από την περιοχή της πυρκαγιάς, επιβεβαιώνοντας το άλλοθί του ή όχι.

Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής, στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά οι ανακριτικοί υπάλληλοι έχουν εντοπίσει κάποια καμένα αντικείμενα που, μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπολείμματα εμπρηστικών μηχανισμών. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης διευκρινίζουν ότι για να επιβεβαιωθεί η εκδοχή του εμπρησμού θα πρέπει τα στοιχεία να συσχετιστούν και με άλλα ευρήματα, όπως καταθέσεις μαρτύρων κ.ά.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται –κατά πληροφορίες– και δεύτερος ύποπτος. Πρόκειται για κάτοικο της ευρύτερης περιοχής όπου ξέσπασε η φωτιά, ο οποίος μάλιστα υπέστη εγκαύματα από την πυρκαγιά. Ερευνώνται οι συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς.

Πάντως, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η φωτιά να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα στις αντλίες νερού που βρίσκονται στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Από τις γεωτρήσεις υδροδοτούνται τα χωριά της περιοχής και η πόλη των Ψαχνών και ήδη ειδικός πραγματογνώμων έχει λάβει εντολή να πραγματοποιήσει αυτοψία στο σημείο.