Χωρίς στίγμα το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο

 
Χωρίς στίγμα το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο

Ενημερώθηκε: 19/02/21 - 09:39

Άγνωστη παραμένει η ακριβής θέση του ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ», δεύτερη ημέρα ισχύος της παράνομης τουρκικής Navtex, για έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο (στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου).

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, το «Τσεσμέ», που απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της Πέμπτης, έχει εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελίων και κινείται προς το Αιγαίο Πέλαγος, στην περιοχή ανοιχτά της Ίμβρου. Το πλοίο φαίνεται να κινείται με σχετική χαμηλή ταχύτητα, λόγω παλαιότητας αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, χωρίς να μεταδίδει στίγμα στις δημόσιες σελίδες γεωγραφικού εντοπισμού, όπως το δημοφιλές Marine Traffic.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι γνωστό αν «Τσεσμέ», συνοδεύεται και από κάποιο πολεμικό τουρκικό πλοίο, όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα με τις παράνομες έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έως αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι αναφορές για τις κινήσεις του τουρκικού υδρογραφικού στο Αιγαίο Πέλαγος ήταν ελάχιστες στα τουρκικά ΜΜΕ, σε σχέση με τη ευρεία δημοσιότητα την ίδια ώρα στις ελληνικές αντιδράσεις και στο Διάβημα Διαμαρτυρίας που προχώρησε η Αθήνα, για τη νέα προκλητική Navtex.

Η (παράνομη) Navtex που εξέδωσαν οι Τούρκοι ορίζει μια περιοχή ερευνών που περιλαμβάνει μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη δυτικά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και ανατολικά-βορειοανατολικά της Σκύρου. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα στρατηγική κίνηση περαιτέρω γκριζαρίσματος του Αιγαίου, αφού αφορά μεν περιοχή σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 7 ναυτικών μιλίων από την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Η Άγκυρα επιδιώκει για άλλη μια φορά να παγιώσει στο Αιγαίο τη θέση της για την επήρεια των ελληνικών νησιών, δηλαδή θαλάσσιες ζώνες ίσες με το σημερινό πλάτος της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, στα 6 ναυτικά μίλια.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι πως η περιοχή που έχουν δηλώσει ότι θα διενεργηθούν έρευνες, τέμνει τον 25ο μεσημβρινό που κατά τους Τούρκους θα έπρεπε να είναι το όριο για την διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης.

Σημειώνουμε ότι το «Τσεσμέ» δεν είναι ένα απλό πλοίο υδρογραφικών ερευνών. Είναι πολεμικό πλοίο! Έχει πλευρικό αριθμό πολεμικού σκάφους και ανήκει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.