Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα, φιλιά και αγκαλιές - Τα μέτρα και οι οδηγίες

Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα, φιλιά και αγκαλιές - Τα μέτρα και οι οδηγίες
Ενημερώθηκε: 23/12/20 - 07:57

Ναι μεν μειώνονται τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά όμως έκδηλη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των πολιτών τις ημέρες των Χριστουγέννων δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και επικίνδυνη και εύκολα μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.

Γι' αυτό ύστατη έκκληση προς τους πολίτες να ακολουθήσουν τις συστάσεις των ειδικών για το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων απηύθυναν χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποιώντας ότι φαινόμενα χαλάρωσης στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων τα Χριστούγεννα μπορεί να οδηγήσουν σε πιο αυστηρό lockdown για την Πρωτοχρονιά. Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι φέτος τα παιδιά δεν θα πουν κάλαντα και ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις όσον αφορά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οπως τόνισε, «η μόνη εξαίρεση θα είναι στο εύρος των ελέγχων σε όλη τη χώρα. Η ΕΛ.ΑΣ. και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού».

Χριστούγεννα με τρία βασικά μέτρα

Οπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός, τρία είναι τα βασικά μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν ανήμερα των Χριστουγέννων, αλλά και την Πρωτοχρονιά. Αυτά είναι τα εξής:

-- Επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες σε επισκέψεις σε σπίτια.

-- Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα.

-- Η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα γίνει με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.

Οδηγίες

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε τις οδηγίες για πιο ασφαλείς γιορτές. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας. «Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις. Να τηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοικτούς χώρους. Εάν έχουμε συμπτώματα δεν πρέπει να συμμετέχουμε. Θα πρέπει να φοράμε μάσκες όταν είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, όταν επισκεπτόμαστε τη γιαγιά μας και τον παππού μας φοράμε μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά».

Το τελικό σχέδιο της αστυνομίας

Τις επόμενες ημέρες η αστυνομία βρίσκονται στο «πόδι» με σκοπό την τήρηση των μέτρων.

Το Star παρουσίασε το τελικό σχέδιο της Αστυνομίας, προκειμένου να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα τις μέρες των γιορτών.

Παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι από την αστυνομία σε όλους τους κεντρικούς άξονες των Αθηνών αλλά και τους μικρότερους δρόμους για τα πήγαινε – έλα του ρεβεγιόν.

Μάλιστα θα δοθεί έμφαση στις γειτονιές των Βορείων Προαστίων όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων.

Όσοι τηρήσουν πιστά τους κανόνες και πάνε για μεσημεριανό ρεβεγιόν με μια ακόμη οικογένεια θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό «6».

Όσοι θέλουν να κάνουν μια βόλτα με τα πόδια μέχρι το Σύνταγμα, σε λογικά πλαίσια και χωρίς συνωστισμό, θα επιτρέπεται αλλά μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Αυστηροί έλεγχοι και στα διόδια για τις μετακινήσεις του ρεβεγιόν

Οι έλεγχοι στα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας θα είναι εξονυχιστικοί ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν και στο ρεύμα της επιστροφής.

Έτσι όσοι αποδειχθεί ότι βρήκαν κάποιο τέχνασμα για Χριστούγεννα στο χωριό, θα επιβαρυνθούν με βαρύ πρόστιμο.