Η ελληνική ΕΜΑΚ πρωταθλήτρια στις διασώσεις

 
emak

Ενημερώθηκε: 09/02/23 - 14:40

Πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλει η Ελλάδα στην Τουρκία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ στην Τουρκία οι άνδρες της ΕΜΑΚ προσπαθούν να διασώσουν εγκλωβισμένους.

Πέντε από τους συνολικά 58 που ανασύρθηκαν μετά από επιχειρήσεις ζωντανοί στα συντρίμμια της Τουρκίας διέσωσε η ελληνική ΕΜΑΚ. Αυτή τη στιγμή από τα συνολικά 88 συνεργεία από όλο τον κόσμο που πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης σε συνδυασμό με τις τουρκικές δυνάμεις, έχοντας μέχρι στιγμής εντοπίσει 58 επιζώντες, οι πέντε διεσώθησαν χάρη στην επέμβαση των ανδρών των δυο ελληνικών ομάδων της ΕΜΑΚ.

Αυτή είναι η εικόνα που έχουν από την online σύνδεση με την Τουρκία οι επικεφαλής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αργά χθες το απόγευμα, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, απεγκλώβισαν μια 20χρονη. Την κρίσιμη στιγμή, όλοι στηρίζονται πάνω τους. Από μια πολυκατοικία 14 ορόφων που σωριάστηκε στη γη οι Ελληνες πυροσβέστες κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν ζωντανούς έναν 50χρονο και την 6χρονη κόρη του. Νωρίτερα επικοινωνούσαν και με την 7χρονη αδελφή της, την οποία δεν κατόρθωσαν να σώσουν και την ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην πόλη της Αντιόχειας, οπου τα συνεργεία επιχείρησαν σε πέντε σε πολυκατοικίες και το μεσημέρι της Πέμπτης άλλαξαν τομέα, καθώς σε ο,τι έχει να κάνει με το κομμάτι των επιζώντων το έργο τους έχει ολοκληρωθεί.

Αποφασίστηκε να αλλάξει τομέα η 1η και η 2η ΕΜΑΚ και οι διασώστες του ΕΚΑΒ. Στην ελληνική ομάδα δόθηκε νέος τομέας, ο τομέας Ε, που βρίσκεται σε μία περιοχή πιο βορειοδυτικά. Ο επικεφαλής έχει μεταβεί στη συγκεκριμένη περιοχή για να γίνει η πρώτη αυτοψία και στη συνέχεια να γίνει η σύσκεψη με τα στελέχη της ΕΜΑΚ για να αποφασιστεί πώς θα κινηθούν τις επόμενες ώρες με βάση το νέο σχεδιασμό.

Στις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίες ενοποιήθηκαν, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 8 άτομα από το ΕΚΑΒ (3 γιατροί και 5 νοσηλευτές), ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ