Καιρός 28ης Οκτωβρίου: Χιόνια, βροχές καταιγίδες και κρύο

 
Καιρός 28ης Οκτωβρίου: Χιόνια, βροχές καταιγίδες και κρύο

Ενημερώθηκε: 27/10/16 - 13:57

Βροχές, καταιγίδες και χιόνια θα συνθέσουν το σκηνικό του καιρού το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

ΕΜΥ

έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Μάλιστα η έχει εκδώσει και προειδοποιώντας για έντονα φαινόμενα.

κακοκαιρίας

Ενδεικτικό της που έρχεται είναι ότι θα πέσουν τα πρώτα χιόνια.

Μακεδονία

Θράκη

βροχών

καταιγίδες

ιόνιο

Πελοπόννησο

ήπειρο

Θεσσαλία

άνεμοι

Πιο αναλυτικά, για την Παρασκευή (28/10)στην Ανατολική , τη και την Ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σχηματιστούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και . Μάλιστα τα πρώτα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βορειά ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο , τη στερεά (κυρίως τη Δυτική) και την (κυρίως τη Δυτική και βόρεια) και πιθανόν πρόσκαιρα στην και τη . Βαθμιαία βελτίωση στα Βόρεια. Οι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη 7 τοπικά 8 και πιθανόν πρόσκαιρα στα νοτιά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

καιρός

βροχές

καταιγίδες

μποφό

θερμοκρασία

Το Σάββατο (29/10) ο στα βόρεια θα είναι γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες θα σημειωθούν νεφώσεις τοπικά αυξημένες με και σποραδικές στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 και στα νότια 8 ρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η σε μικρή άνοδο.

βροχές

καταιγίδες.

θερμοκρασία

Την Κυριακή (30/10) Στα νοτιοδυτικά παροδικές νεφώσεις με τοπικές και πιθανόν σποραδικές Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Η χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

καταιγίδες

θερμοκρασία

Τη Δευτέρα (31/10) στα νοτιοδυτικά προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Η χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

βροχές

καταιγίδες

θερμοκρασία

Την Τρίτη (01/11) θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές και πιθανόν σποραδικές . Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Η χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Συμβουλές προς τους πολίτες

ΕΜΥ

ΕΜΥ

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της και στην ιστοσελίδα της στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Υπουργείου Εσωτερικών

δήμους

Η (www.civilprotection.gr) του & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Παράλληλα, η συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

βροχοπτώσεων

καταιγίδων

ανέμων

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων , ή θυελλωδών:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-·Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-·Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
-·Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
-·Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-·Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-·Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΕΛ.ΑΣ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.