Κακοκαιρία Daniel: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί και οι προσπάθειες προσέγγισης των χωριών που βρίσκονται βυθισμένα στα νερά

 
diasosi2

Ενημερώθηκε: 10/09/23 - 09:42

Και ενώ οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel έχουν φτάσει στους 11, συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί και οι προσπάθειες προσέγγισης των χωριών της Καρδίτσας και των Τρικάλων που βρίσκονται βυθισμένα στα νερά.

Συνεργεία του στρατού μεταφέρουν νερό, τρόφιμα και εφόδια στα αποκλεισμένα χωριά.

Στη Λάρισα, το βράδυ του Σαββάτου, τούμπαραν δύο σωστικές λέμβοι με 4 πυροσβέστες και 4 πολίτες, όταν παρασύρθηκαν από το νερό στη Γιάννουλη. Οι πολίτες που ήταν μέσα, είχαν μόλις διασωθεί από τις εργατικές κατοικίες. Τα οκτώ άτομα διασώθηκαν μετά από επιχείρηση πυροσβεστών της ΕΜΑΚ και της αστυνομίας. Μια πολίτης μεταφέρθηκε προληπτικά με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι πήραν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Παραμένει η αγωνία για τον Πηνειό, ο οποίος έχει υπερχειλίσει σε κάποια σημεία, οδηγώντας σε εκκενώσεις περιοχών. Τα μηνύματα του «112» για απομακρύνσεις κατοίκων είναι συνεχή. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι κάτοικοι της περιοχής Νάματα ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς τη Λάρισα μέσω Γλαύκης, λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Λίγο νωρίτερα, οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής είχαν κληθεί να απομακρυνθούν προς Ομόλιο και του Ελευθέριου προς Λάρισα. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι κάτοικοι του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου του δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία.

Μεγάλες ποσότητες νερού από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινείται από την πεδιάδα της Λάρισας προς το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο και το νερό καταλήγει στη λίμνη Κάρλα της οποίας το ύψος του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα και έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει και η νοτιοανατολική πλευρά της θεσσαλικής πεδιάδας προς τη Μαγνησία.

Παράλληλα, συνεργεία επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη, ενώ επί ποδός είναι άπαντες για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της περιοχής, με συνεργεία του δήμου να εργάζονται πυρετωδώς, για την εγκατάσταση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.

Στον Βόλο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Η πόλη είναι χωρίς νερό για 6η μέρα, ενώ η παροχή νερού, το οποίο δεν είναι πόσιμο, γίνεται εκ περιτροπής και για ελάχιστο χρόνο.

Σήμα κινδύνου για σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τα λιμνάζοντα ύδατα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στέλνουν οι ειδικοί. Το υπουργείο Υγείας ζητά την άμεση διενέργεια υγειονομικών ελέγχων στα συστήματα ύδρευσης και ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια των τροφίμων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ