Κατώτατος μισθός: Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

 
ΜΙΣΘ

Ενημερώθηκε: 17/03/23 - 17:10

Με σφοδρή κριτική απαντούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική ανακοίνωση αναφορικά με τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος από την 1η Απριλίου διαμορφώνεται στα 780 ευρώ.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τομεάρχης Εργασιακών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε «ανεπαρκή και ψηφοθηρική» την αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στη δήλωση της η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρεται στον ν. Χατζηδάκη ο οποίος, όπως είπε, «διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις» ενώ σημειώνει πως «δύο χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τους εργαζόμενους στο έλεος της αισχροκέρδειας».

Στη δήλωση της αναφέρεται και στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα εργασιακά, κάνοντας λόγο για «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, για θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό και για το ξεπάγωμα των τριετιών και την κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Από την Ιεράπετρα οπού βρίσκεται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης , εξέφρασε την «ευχή να είναι η τελευταία παρέμβαση του κράτους για τον κατώτατο μισθό». Και προσέθεσε πως ο κατώτατος μισθός «από εδώ και πέρα να καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζομένους και τους φορείς τους. Και, βέβαια, πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας».

«Δεν καλύπτουν τις απώλειες των λαϊκών εισοδημάτων, τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την αύξηση των επιτοκίων οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», επισήμανε από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Πρόγραμμα». Στηλίτευσε δε, το ότι «με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου έχουν σταματήσει οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και τον υπουργό».

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το ύψος του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι «με κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ εξαπατά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που χειμάζονται από τις ανατιμήσεις, την ένδεια και την δυστυχία».

«Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ (…) σε ένα ποσοστό μάλιστα που δεν φτάνει καν τα επίπεδα του πληθωρισμού που πληρώνουν όσες και όσοι ζουν με τον κατώτατο μισθό, συνιστά απλώς έναν χυδαίο “Μαυρογιαλουρισμό” από την πλευρά της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», σχολιάζει από την πλευρά του το ΜέΡΑ 25.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου ορίζεται στα 780 ευρώ. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού φτάνει στο 9,4%.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Είπε επίσης ότι «το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας, είναι όμως στις αντοχές των επιχειρήσεων».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ