Κιβωτός του κόσμου: Έρευνα στα οικονομικά - Τιμολόγια σε κάδο απορριμμάτων - Τρίτη προκαταρκτική παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου

 
kivotos kosmou antonios presvutera

Ενημερώθηκε: 26/11/22 - 11:38

Τρίτη προκαταρκτική έρευνα που αφορά στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου, στο Διμήνι Βόλου, παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μέσω των Μ.Μ.Ε., το τελευταίο διάστημα και φέρεται να προέρχονται από πρώην τρόφιμους της δομής.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, η προκαταρκτική ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, με σκοπό τον εντοπισμό των καταγγελλόντων, καθώς, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εμφανιστεί για κατάθεση, είτε στην Αστυνομία, είτε στην Εισαγγελία, κανείς πρώην ή νυν τρόφιμος, πρώην ή νυν εργαζόμενος, εθελοντής, γονέας ή κηδεμόνας τρόφιμου της δομής του Βόλου.

Οι άλλες δύο προκαταρκτικές έρευνες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αφορούν, η μία στην καταγγελία του πρώην εργαζομένου της δομής, Χρόνη Χλίτσιου, τον περασμένο Αύγουστο, για κακοποίηση τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού που ήρθε από την Αθήνα και η άλλη, καταγγελία πρώην τρόφιμου για ξυλοδαρμό που έγινε στον Συνήγορο του Πολίτη.

Τιμολόγια σε κάδο απορριμμάτων, περίστροφο σε συρτάρι

Ταυτόχρονα, οι αρχές περνούν από κόσκινο και τα οικονομικά της ΜΚΟ. Η οικονομική αστυνομία έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνες στις δομές της Καλαμάτας και της Χίου όπως και στα γραφεία της ΜΚΟ στον Κολωνό.

Στην Καλαμάτα, βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων αποδείξεις και τιμολόγια της «Κιβωτού» για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ αποδείξεις είχαν εντοπιστεί ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα και σε κάδο απορριμμάτων στη Χίο.

Οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες ασφάλειας ύστερα από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας. Στόχος να συγκεντρωθούν τιμολόγια και παραστατικά που θα βοηθήσουν να πέσει φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού» σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Η έρευνα εστιάζεται στα γραφεία της οργάνωσης στον Κολωνό, απ’ όπου γινόταν η διαχείριση των 5 έως 6 εκατομμυρίων ευρώ που κατέληγαν ετησίως στα ταμεία της ΜΚΟ από ιδιωτικές δωρεές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει αλληλογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας με τις ιδιωτικές τράπεζες, προκειμένου να αποσαφηνιστεί σε ποια τραπεζικά ιδρύματα η ΜΚΟ ως νομική οντότητα και τα μέλη του πρώην –πλέον– διοικητικού συμβουλίου διατηρούσαν λογαριασμούς.

Ακολούθως θα ελεγχθούν οι ροές χρημάτων από και προς αυτούς τους λογαριασμούς, για να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με τη διαχείριση των εκατομμυρίων ευρώ που η ΜΚΟ εμφανίζεται να εισπράττει σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, έρευνα θα γίνει και σε ό,τι αφορά τα φορολογικά στοιχεία και ειδικότερα τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της η «Κιβωτός» αλλά και τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. Και αυτό διότι υπάρχουν πληροφορίες και καταγγελίες ότι πολλά ακίνητα που δωρίστηκαν στην οργάνωση για την υποστήριξη του έργου της μεταγράφηκαν στο όνομα των μέχρι πρότινος υπευθύνων της.

«Πόθεν έσχες»

Παράλληλα, πραγματοποιείται έρευνα και από την Αρχή για το Ξέπλυμα «Μαύρου» Χρήματος στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα χρήματα που υπάρχουν στους λογαριασμούς τους δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές.

Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά είναι ο πατέρας Αντώνιος, η μητέρα του και η πρεσβυτέρα που εμφανίζονταν ως μέτοχοι της ΜΚΟ, επτά μέλη του πρώην Δ.Σ. και πέντε διευθυντικά στελέχη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ