«Κλείδωεσε» η συμφωνία για την πώληση των F-16 block 30  της ΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

«Κλείδωεσε» η συμφωνία για την πώληση των F-16 block 30  της ΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;
Ενημερώθηκε: 20/02/19 - 12:26

 Κατ’ αρχήν συμφωνία για την πώληση των F-16 block 30  της ΠΑ στα ΗΑΕ προέκυψε στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Διάδοχο των ΗΑΕ.

Δεδομένου ότι η ΠΑ έχει «πλεόνασμα» αεροσκαφών και «υψηλές» διαθεσιμότητες κάποιοι σκέφτηκαν ότι είναι ευκαιρία να πωληθούν τα F-16.  

Οι Άραβες ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσουν είτε ως εκπαιδευτικά αεροσκάφη για επιχειρησιακή εκπαίδευση, είτε να τα αναβαθμίσουν σε block 50 και να τα χρησιμοποιήσουν επιχειρησιακά.

Αυτό που έχει τεθεί από την πλευρά τους είναι να γίνει πτήση πιλότου των ΗΑΕ με F-16  για να διαπιστώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Οι πληροφορίες δεν αναφέρουν κάτι σχετικά με την τιμή που επετεύχθη. Αυτό θα ανακοινωθεί όταν πέσουν οι τελικές υπογραφές.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης στις δηλώσεις του κατά την διάρκεια της επίσκεψή του στην έκθεση IDEX 2019 εξήρε την συνεργασία με τα ΗΑΕ, δίνοντας μάλιστα έμφαση στο πόσο στάθηκαν αρωγοί στο Πολεμικό Ναυτικό:

«Να σας θυμίσω ότι πριν από μερικά χρόνια, μας χορήγησαν μια μεγάλη ποσότητα από ανταλλακτικά για τις φρεγάτες τύπου S οι οποίες υποστήριξαν τα πλοία μας για περίπου 10-15 χρόνια, με ανταλλακτικά τα οποία δεν υπάρχουν πλέον στην αγορά.

Οπότε, καταλαβαίνετε ότι το πνεύμα συνεργασίας και υποστήριξης είναι εξαιρετικό και προσπαθούμε να το διατηρήσουμε και θα το διατηρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουμε ότι ενδιαφέρον για την αγορά των F-16 block 30 υπήρξε και από τους Κροάτες.