Κορονοϊός: Αναλυτικά τα νέα μέτρα για μαγαζιά και όχι μόνο

Κορονοϊός: Αναλυτικά τα νέα μέτρα για μαγαζιά και όχι μόνο
Ενημερώθηκε: 14/08/20 - 23:22

Αυτά είναι, αναλυτικά, τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην καθημερινότητά μας. 

Κάθε περιοχή έχει διαφορετική εφαρμογή μέτρων, ανάλογα με τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και δεδομένα που έχει δημοσιεύσει ο ΕΟΔΥ. Η ανακοίνωση των μέτρων έγινε σήμερα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κια Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Σε ποιες περιοχές θα κλείνουν μπαρ και εστιατόρια από τις 12 το βράδυ, μέχρι τις 7 το πρωί

Τα μπαρ και τα εστιατόρια, θα κλείνουν από τις 12 το βράδυ στις παρακάτω Περιφέρειες:

-   Κρήτης.

-   Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

-   Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων).

Στις παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες:

-   Θεσσαλονίκης.

-   Χαλκιδικής.

-   Λάρισας.

-   Κέρκυρας.

Στους παρακάτω Δήμους:

-   Μυκόνου.

-   Πάρου.

-   Σαντορίνης.

-   Βόλου.

-   Κατερίνης.

-   Ρόδου.

-   Αντιπάρου.

-   Ζακύνθου.

-   Κω.

Η απαγόρευση δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα πρόσθετα μέτρα που ισχύουν

1.   Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Εξαιρούνται αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά. Η ισχύς αυτού το μέτρου, είναι μέχρι 24 Αυγούστου.

2.   Εφαρμογή όλων των μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, σε Πάρο και Αντίπαρο, από 15 Αυγούστου (06:00 π.μ.) έως 24 Αυγούστου.

Αυτό σημαίνει: α) Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, β) απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, γ) απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, δ) στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και ε) υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

3.   Παρατείνεται έως 24 Αυγούστου το πακέτο μέτρων για τον Πόρο, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα (12) αντί για τις 11.

4.   Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

5.   Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοιό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (π.χ. εντός στρατοπέδων, δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών), με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.

6.   Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους:

-   Αυστηρότατη σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους, από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

-   Σύσταση για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας, καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός, ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου. Ισχύει ο περιορισμός του 1 ατόμου ανά 5 τ.μ., με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου εντός των ναών. Για ναούς 500 τ.μ. και άνω, ο μέγιστος αριθμός είναι τα 100 άτομα.

-   Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής, κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

-   Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ