Κορονοϊός: Ανησυχία για τα κρούσματα στην Αττική - Νεότεροι οι ασθενείς

 
Κορονοϊός: Ανησυχία για τα κρούσματα στην Αττική - Νεότεροι οι ασθενείς

Ενημερώθηκε: 27/07/20 - 08:42

Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού, σε ημερήσια βάση, στην Ελλάδα κινείται σταθερά γύρω στα 30 -αριθμός όχι ιδιαίτερα μεγάλος- δύο δεδομένα συνεχίζουν να ανησυχούν τους ειδικούς. Το πρώτο είναι η διασπορά στις μεγάλες πόλεις, καθώς παρουσιάζεται σημαντική άνοδος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο είναι η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των νοσούντων, καθώς τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως έχει μειωθεί κατά 2 χρόνια μέσα σε δύο μήνες…

Κορωνοϊός: Περισσότερα κρούσματα, νεότεροι ασθενείς

Μέσα στον Ιούλιο, το ποσοστό των κρουσμάτων ηλικίας 18-39 ετών σημείωσε αύξηση 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ 0,2 της μονάδας ήταν η αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 40-64 ετών. Την ίδια ώρα, μείωση παρατηρείται στο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18-39 ετών που είχαν νοσήσει μέχρι την 1η Ιουλίου ήταν 31,1% (995 άτομα), ενώ σήμερα, 26 Ιουλίου, το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι 31,7% (1.243 άτομα), δηλαδή παρατηρείται αύξηση 0,6 της μονάδας. Για την ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών, η αύξηση το ίδιο διάστημα είναι μικρότερη. Έτσι έως την 1η Ιουλίου τα κρούσματα αυτής της ηλικιακής ομάδας ήταν 1.339 (ποσοστό 41,8%), ενώ σήμερα οι ασθενείς από κορωνοϊό είναι 1.648 (ποσοστό 42,0%).

Αντιθέτως, σημαντική μείωση μέσα στον Ιούλιο παρουσιάζουν τα κρούσματα που παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω. Ενώ μέχρι την 1η Ιουλίου οι ασθενείς ήταν 665 (ποσοστό 20,8%), σήμερα, 26 Ιουλίου, ανέρχονται σε 779 (ποσοστό 19,8%). Δηλαδή, το ποσοστό όσων νόσησαν από κορωνοϊό μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέσα σε 26 ημέρες.

Αύξηση κρουσμάτων σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν αρνητικές πρωτιές στα εγχώρια κρούσματα για τον μήνα Ιούλιο. Μέχρι και χθες είχαν επιβεβαιωθεί 141 περιστατικά κορωνοϊού στην Αττική και 73 στη Θεσσαλονίκη, σε σύνολο 424 εγχωρίων κρουσμάτων. Την τελευταία εβδομάδα, δε, καταγράφηκαν και πεντε θάνατοι, έπειτα από αρκετό διάστημα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 202, ενώ χωρίς διαφοροποιήσεις, σταθερά χαμηλός είναι μέσα στον Ιούλιο ο αριθμός των διασωληνωμένων (την περασμένη Παρασκευή ήταν 8).

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα εισαγόμενα περιστατικά που είναι θετικά στον κορωνοϊό έχουν το «πλεονέκτημα» ότι είναι γνωστά στις υγειονομικές αρχές, δηλαδή έχουν εντοπιστεί και απομονωθεί εγκαίρως και έχει γίνει άμεσα η όποια ιχνηλάτηση. Αυτό το «πλεονέκτημα» δεν εντοπίζεται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα ημεδαπών, η πλειονότητα των οποίων συγκαταλέγεται στα «ορφανά», χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το όριο για τα «ορφανά» κρούσματα είναι 20-25 ημερησίως. Πάνω από αυτόν τον αριθμό ενεργοποιείται ο συναγερμός, δηλαδή τίθενται σε ισχύ μέτρα και περιορισμοί ώστε να ανακοπεί η «τυφλή» κυκλοφορία του κορωνοϊού. Προς το παρόν τα «ορφανά» κρούσματα που εντοπίζονται είναι λιγότερα από 10-15, ωστόσο οι ειδικοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς γνωρίζουν πως η εικόνα μπορει να αλλάξει αίφνης με δεδομένη τη χαλαρή και αδιάφορη συμπεριφορά των πολλών έναντι του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός – Σύψας: Καμπανάκι τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, είναι θέμα που πρέπει να ανησυχήσει καθώς φαίνεται πως ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα. Τα φαινόμενα συνωστισμού είναι αυτά που τρομάζουν ιδιαίτερα, καθώς σε περίπτωση κρουσμάτων, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση.

«Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις (σ.σ.: των μεγάλων αστικών κέντρων) δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ιχνηλάτηση», είπε ο κ. Σύψας. «Εύχομαι να μην έχουμε κάποιο ατύχημα το καλοκαίρι και να βγει ομαλά ο Αύγουστος», σημείωσε χαρακτηριστικά.