Κωστής Γεωργίου: Το γλυπτά του ξεσηκώνουν αντιδράσεις

 
Κωστής Γεωργίου: Το γλυπτά του ξεσηκώνουν αντιδράσεις

Ενημερώθηκε: 04/01/18 - 15:30

Aν και για μερικούς το όνομα «Κωστής Γεωργίου» δε θυμίζει τίποτα, υπάρχει ένας πίνακας του τον οποίον οι περισσότεροι έχουμε ήδη προσέξει.

Πρωθυπουργού

Πρόκειται για το έργο «Fight Omega» με τους δύο ταύρους που στέκονται αντικριστά, ένας πίνακας που έχει τοποθετηθεί στην «πλάτη» του όταν δίνει συνεντεύξεις. Ο μεγάλος αυτός κόκκινος πίνακας, που απεικονίζει δύο ταύρους πανέτοιμους να συγκρουστούν, είναι πληρωμένος από τον Σύριζα και όπως δήλωσε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, δημιουργήθηκε μετά από παραγγελία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κωστής Γεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Υπήρξε μαθητής του Δημήτρη Μυταρά και του Δημοσθένη Κοκκινίδη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Peter de Francia στη Royal College of Fine Arts του Λονδίνου. Έργα του βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλα έχουν δημοπρατηθεί στα Bonhams και τα Sotheby’s του Λονδίνου. Το 1993 βραβεύθηκε στην Τριενάλε της Οσάκα.

γλυπτικής

Με περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και σε πολύ σημαντικές γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο και με περισσότερες από 300 ομαδικές εκθέσεις παγκοσμίως θεωρείται από τους πιο καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες εικαστικούς. Γλυπτά του έχουν εγκατασταθεί στη Σαγκάη, καθώς και σε δημόσιους χώρους και δημόσια πάρκα και κήπους στην Κίνα, αλλά και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Saint Elizabeth Hospital στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Διχασμός στο Π.Φάληρο: Πέταξαν μπογιές στο αμφιλεγόμενο γλυπτό "Phylax"

Το γλυπτό του Παλαιού Φαλήρου

Ο φύλακας, που αναπαριστά και συμβολίζει το Φύλακα – Άγγελο της πόλης, oπως ανέφερε σε δελτίο τύπου ο Δήμος, κατά την τοποθέτηση του, ο γλύπτης φρόντισε για την άψογη καλλιτεχνική και αισθητική εικόνα του έργου και τον χρωματισμό του σε κόκκινο χρώμα, όπως είχε προτείνει και έγινε αποδεκτό από το δήμαρχο κύριο Διονύση Χατζηδάκη. Το γλυπτό τοποθετήθηκε στην είσοδο της πόλης, μεταξύ των εκκλησιών Αγίας Σκέπης και Αγίου Γεωργίου, επί της παλαιάς λεωφόρου Ποσειδώνος.

Το γλυπτό από τότε έχει φέρει πολλές αντιδράσεις στους κατοίκους καθώς προκάλεσε συνειρμούς με αξίες και έννοιες της Χριστιανικής Πίστης και ειδικότερα με τους Αγγέλους. Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου άγνωστοι πέταξαν λευκή μπογιά στο κατακόκκινο γλυπτό καταστρέφοντας το.

Πολλοί ισχυρίζονται, ότι το μπρούντζινο γλυπτό αναπαριστά τη συνύπαρξη σατανισμού και μαύρης μαγείας ενώ άλλοι έχουν συσχετίσει μεταφυσικά το γλυπτό με την εικόνα του γνωστού Νεφελίμ Μαλτσέχ που προσκυνούν οι οπαδοί του Εωσφόρου.

δ

Σε λίγο καιρό ένα έργο του θα τοποθετηθεί και στην Αλεξανδρούπολη και το γλυπτό του θα αποτελείται από 7 μορφές αθλητών τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη, με στόχο να αναδειχθεί η αθλητική ιστορία της Αλεξανδρούπολης και είναι δωρεά της Green Cola. Θα έχει ύψος 2,20 μέτρα και το βάρος του αγγίζει τα 350 κιλά.

Στο μεταξύ δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί ο χώρος που τελικά θα τοποθετηθεί το συγκεκριμένο γλυπτό. Ο ίδιος ο Κωστής Γεωργίου ήρθε στην Αλεξανδρούπολη και απέρριψε την αρχική πρόταση για την οδό Κύπρου η οποία πεζοδρομήθηκε, γιατί δεν θα χωρούσε εκεί. Πρότεινε λοιπόν να τοποθετηθεί τελικά σε χώρο προς το λιμάνι. Όμως η γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής την Όλγα Βρεττοπούλου για το χωροταξικό του αγάλματος, είναι διαφορετική.