Κύπριος ΥΠΕΞ: «Η Λευκωσία καλεί την Άγκυρα σε συζήτηση για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών»

Κύπριος ΥΠΕΞ: «Η Λευκωσία καλεί την Άγκυρα σε συζήτηση για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών»
Ενημερώθηκε: 17/10/18 - 12:44

Μήνυμα προς την 'Αγκυρα αναφορικά με το θέμα των θαλασσίων ζωνών Κύπρου-Τουρκίας, έστειλε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία και την καλούμε να συζητήσουμε για τον καθορισμό των θαλάσσιων μας ζωνών, στη βάση του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο ΡΙΚ. Επιβεβαίωσε, επίσης, δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία στέλνει το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» δυτικά της Κύπρου στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας και σε περιοχή που επικαλύπτει τμήματα των τεμαχίων τέσσερα και πέντε της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», πρόκειται για περιοχή στην οποία, σύμφωνα με παράνομη τουρκική NAVTEX, το «Μπαρμπαρός» θα πραγματοποιήσει παράνομες σεισμογραφικές έρευνες από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Εξάλλου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουντέρες, αναφέρεται στην έκθεσή του στη μορφή λύσης, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως αρνητική τη μη σαφή αναφορά στα όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφέρεται, δήλωσε, στα μέρη και στέλνει μήνυμα να αποφευχθούν ενέργειες για κλιμάκωση, αλλά δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Τουρκία. «Ξέρουμε», συνέχισε ο κ.Ν.Χριστοδουλίδης, «γιατί δεν το κάνει αυτό ο γενικός γραμματέας, αλλά δεν συμφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση, ούτε μας ικανοποιεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών. Χαρακτήρισε, επίσης, σημαντική και κρίσιμη τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 23 Οκτωβρίου.

«Πέραν των γενικών προσεγγίσεων πρέπει να υποβληθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις», εξήγησε, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται να καθοριστούν κοινές θέσεις επί της ουσίας ώστε «να πάμε όσο πιο ενωμένοι και προετοιμασμένοι σε αυτή την προσπάθεια».

Επεσήμανε, τέλος, ότι μέσα από την έκθεσή του ο γενικός γραμματέας «προσπαθεί να αφήσει ανοικτή την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού».