Να τα... μαζέψει προσπάθησε ο Τούρκος Πρέσβης αλλά τα έκανε χειρότερα

 
Να τα... μαζέψει προσπάθησε ο Τούρκος Πρέσβης αλλά τα έκανε χειρότερα

Ενημερώθηκε: 19/07/16 - 21:58

Για «ιστορικές και ασυνήθιστες» ημέρες για την Τουρκία έκανε λόγο ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα, χαρακτηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα «σοβαρό έγκλημα».

Ο κ. Ουράς ευχαρίστησε τις φιλικές κυβερνήσεις, τους φιλικούς λαούς, όπως είπε, που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία απέναντι στο αποτυχημένο πραξικόπημα, καταδικάζοντας ως «τρομοκρατική» την ενέργεια αυτή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση της Ελλάδας, λέγοντας πως «είμαστε συγκινημένοι από την υποστήριξη και τη συμπάθεια που λάβαμε από τον ελληνικό λαό», αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που εξέφρασαν, όπως ανέφερε, την υποστήριξή τους από τις πρώτες ώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, προσέθεσε, γιατί μετά την εξέλιξη των πραγμάτων ήταν εύκολο να δώσεις υποστήριξη, αλλά εφόσον ήταν σε εξέλιξη αυτή η υποστήριξη ήταν πολύ σημαντική για μας.

Μιλώντας αναλυτικότερα για το αποτυχημένο πραξικόπημα, επισήμανε πως είχε την υποστήριξη μόνο ενός μικρού μέρους του τουρκικού στρατού, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρόλο που ήταν μια μικρή ομάδα, δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σημαντικό.

Σκιαγραφώντας τους λόγους για τους οποίους το πραξικόπημα απέτυχε, ο Τούρκος πρέσβης αναφέρθηκε σε τρεις παράγοντες: Στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου, στη σημαντική αντίδραση του κόσμου που βγήκε στους δρόμους, αντέδρασε και στάθηκε απέναντι στα τανκς, στην κυβέρνηση που ήταν πολύ δραστήρια από την αρχή και στο ότι δεν σταμάτησαν οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο. Επίσης, σημαντικό ρόλο απέδωσε στον Τύπο, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Ερντογάν εμφανίστηκε πρώτα μέσω του Skype στο CNN Turk και άμεσα ο κόσμος κατάλαβε τι συμβαίνει. «Είμαστε ευγνώμονες για τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Τύπος» προσέθεσε.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση να δοθεί άδεια προσγείωσης στην Αλεξανδρούπολη στο ελικόπτερο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Στη συνέντευξή του ο Κερίμ Ουράς δήλωσε: «Δεν έπρεπε δοθεί άδεια. Ήταν λάθος να δεχθείτε αυτούς τους ανθρώπους καταρχάς. Πρώτον επειδή ήταν στρατιωτικοί και δεύτερον επειδή όλοι ξέρανε τι συμβαίνει στην Τουρκία εκείνη τη στιγμή, ότι ήταν σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα και ότι ήταν ξεκάθαρο πως αυτοί προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον νόμο, ότι συμμετείχαν σε εγκληματική πράξη που ήταν σε εξέλιξη. Οπότε υπήρχε υψηλή πιθανότητα να ήταν τρομοκράτες που "δραπετεύουν" από τη δικαιουσύνη».

Επισήμανε πως όταν ένα αεροδρόμιο δεχθεί κλήση για έκτακτη άδεια προσγείωσης, είναι υποχρεωμένο να την αποδεχθεί βάσει των κανόνων της διεθνούς αεροπορίας. Ωστόσο, διευκρίνισε, αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση αεροπλάνου που είναι υποχρεωμένο να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο. Αντίθετα, συμπλήρωσε, ένα ελικόπτερο που παρουσιάζει πρόβλημα πτήσης, το πρώτο πράγμα που είναι λογικό να κάνει είναι να προσγειωθεί οπουδήποτε, και όχι να ζητήσει άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο. Αν ήταν πραγματικά σε ανάγκη, θα έπρεπε να τους είχαν πει να προσγειωθούν στη χώρα τους, τόνισε και εξέφρασε την άποψη πως ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως εισήλθαν παράνομα και ότι διέφευγαν από τον νόμο και ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν συνδεδεμένοι με αυτά τα εγκλήματα που διαπράττονταν.

«Όταν προσγειωθήκανε στην Αλεξανδρούπολη», σημείωσε «η δική μας προτίμηση θα ήταν να μην περάσουν από μια μακρόσυρτη διαδικασία, αλλά να απελαθούν», υπογραμμίζοντας πως «όταν οι αρχές ανακαλύψανε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, είναι ένστολοι, θα έπρεπε να σταλούν πίσω».

Σε ό,τι αφορά τη δίκη που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη και ανέφερε: «Είμαστε ενδιαφερόμενο μέρος σε αυτή τη δίκη, όχι μόνο εμείς αλλά και η τουρκική κοινή γνώμη. Όπως ξέρετε, 4-5 κανάλια μεταδίδουν ζωντανά από το σημείο όπου διεξάγεται η δίκη. Ελπίζω ότι θα καταφέρετε σύντομα να περάσετε γοργά από τις φάσεις της δικαστικής διαδικασίας και γρήγορα να επιστρέψετε αυτά τα τρομοκρατικά στοιχεία για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη στην Τουρκία, πάντα με βάση τους διεθνείς κανόνες και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αλλά πρέπει να επιστραφούν. Εάν η δίκη ολοκληρωθεί γρήγορα και με θετικό τρόπο, δηλαδή αν επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι οχτώ Τούρκοι στρατιώτες, θα είναι κάτι πολύ θετικό για τις διμερείς μας σχέσεις. Εάν όχι, δεν θα τις βοηθήσει καθόλου».

Αντικρούοντας την αμφισβήτηση μέσων μαζικής ενημέρωσης για το κατά πόσον θα είναι δίκαιη η δίκη τους στην Τουρκία, ο κ. Ουράς διαβεβαίωσε πως θα έχουν δίκαιη και διαφανή δίκη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, με σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

Επίσης, ο Τούρκος πρέσβης διέψευσε την πληροφορία ότι αγνοούνται τουρκικά ελικόπτερα, αεροπλάνα και 14 πλοία του ναυτικού. «Ξέρουμε πού είναι όλος ο στρατιωτικός μας εξοπλισμός», κατέστησε σαφές.
Ερωτηθείς αν το αποτυχημένο πραξικόπημα θα επηρεάσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ο κ. Ουράς ξεκαθάρισε πως δεν συνδέονται αυτά τα δύο θέματα και επισήμανε πως δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή.

Για “παρερμηνεία” των δηλώσεων Ουράς από ΜΜΕ κάνει λόγο η διευκρινιστική ανακοίνωση της Πρεσβείας

Παρερμηνεία από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης των δηλώσεων του Τούρκου πρέσβη στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς σχετικά με την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτών στη γείτονα χώρα, διαπιστώνει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα σε ανακοίνωσή της και διευκρινίζει:

«Ο πρεσβευτής (σ.σ. κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις εξελίξεις στην Τουρκία) τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Σαββατοκύριακου θα τύχουν μιας δίκαιης και διαφανούς δίκης στην πατρίδα (τους).

Δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας είναι ότι θα υπάρξει άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία. Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο (ο πρεσβευτής) δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό του καθήκον ως πρεσβευτή είναι να βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρεί την κατάσταση σταθερή.

Ο πρεσβευτής ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές στο ανώτατο επίπεδο για την έγκαιρη υποστήριξη και τη συνεργασία που προσέφεραν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος του νόμου».

ΕΔΩ

*Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας

Σχετικά Θέματα:

Τούρκος πρέσβης: Η μη έκδοση των «8» δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα