O Ερντογάν «βγάζει» το Όρουτς Ρέις για έρευνες - Διπλή πρόκληση σε Καστελόριζο και Κύπρο

oruc
Ενημερώθηκε: 17/09/19 - 00:14

Το Όρουτς Ρέις, το ερευνητικό σκάφος των γειτόνων ετοιμάζεται για «έρευνες» από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο. Σύμφωνα με την Navtex που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας, από σήμερα μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου το Όρουτς Ρέις θα μας «ειδοποιεί»  ότι θα κάνει έρευνες από Καστελόριζο μέχρι δυτικά της Κύπρου....

Η Navtex και ο χάρτης:

navtex

ΝΑVTEX 1016/19
TURNHOS N/W : 1016/19
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 16 SEP-20 OCT 19 IN AREA BOUNDED BY;
3559.98N 03000.00E
3459.80N 02959.93E
3459.85N 030 59.93 E
3559.92N 030 59.85 E
6 NM BERTH REQUESTED.

https://www.militaire.gr

Διαβάστε επίσης: Στις 24 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

ΥΠΕΞ: «Επικίνδυνη» η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

Αξιζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας σε συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Χάικο Μάας έκανε λόγο για επικίνδυνη» συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και «κατάφωρη παραβίαση» του Διεθνούς Δικαίου.

Ακόμα,  αναφερόμενος συγκεκριμένα στις πρόσφατες δηλώσεις της Άγκυρας περί ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τόνισε ότι «οξύνουν παρά διευκολύνουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού». Από την πλευρά του ο κ. Μάας επανέλαβε την θέση της ΕΕ υπέρ της Κύπρου για το θέμα των γεωτρήσεων και τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι «συμβάντα που δεν δικαιολογούνται» την καθιστούν δυσκολότερη.

«Παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της», δήλωσε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι με τις ενέργειές της, η Άγκυρα δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης. Σε ό,τι αφορά μάλιστα την πρόθεση που εξέφρασε η Τουρκία να ανοίξει η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τέτοιες δηλώσεις «μάλλον οξύνουν την κατάσταση και δεν διευκολύνουν την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό».

Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει λάβει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Κύπρου για το ζήτημα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτή είναι επί της ουσίας και η δική μας αντίληψη, διευκρίνισε ο Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και θεωρεί σημαντική την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού. «Αυτό γίνεται πιο δύσκολο όταν υπάρχουν τέτοια συμβάντα, τα οποία κατά την εκτίμησή μας, δεν δικαιολογούνται», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων από την Γερμανία στην Τουρκία, δήλωσε: «Λόγω διαφόρων θεμάτων που υπήρξαν μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, μεγάλος αριθμός εξοπλιστικών εξαγωγών κατά το παρελθόν δεν εκτελέστηκε. Ό,τι πρέπει να αποφασιστεί στο μέλλον, θα το βλέπουμε βεβαίως σύμφωνα με την επίκαιρη πολιτική κατάσταση. Υπάρχουν όμως από το παρελθόν, το οποίο φθάνει πολλά χρόνια πίσω, εγκρίσεις, δηλαδή νομικές πράξεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Κατά τα άλλα, έχουμε ήδη φανεί πολύ περιοριστικοί στις εξοπλιστικές εξαγωγές προς την Τουρκία».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter για την σημερινή συνάντηση Χάικο Μάας - Νίκου Δένδια
Με δύο αναρτήσεις στο Twitter αναφέρεται το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην σημερινή συνάντηση του Χάικο Μάας με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

«Έχουμε κοινή γραμμή στην ΕΕ επειδή μοιραζόμαστε πολλές πεποιθήσεις. Η μεταρρυθμιστική ταχύτητα που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται επιτυχία» και «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα άφιξης προσφύγων και μεταναστών, η Γερμανία η πρώτη χώρα προορισμός. Και οι δύο στηρίζουμε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που μας αναλογούν», έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ανάρτησε και δύο φωτογραφίες από την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ