Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος, αλλά ελεύθερος - Τα επόμενα βήματα

 
φιλιππιδης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 15/07/25 - 18:47

Στον Άρειο Πάγο αναμένεται να γραφτεί πλέον το επόμενο «κεφάλαιο» της υπόθεσης του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος σήμερα ομόφωνα κρίθηκε ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος γυναικών συναδέλφων του, το 2010 και το 2014.

Η καταδικαστική απόφαση (και) από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ήρθε για τον ηθοποιό έπειτα από μια πολύμηνη αποδεικτική διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από σφοδρές αντεγκλήσεις μεταξύ των αντίδικων μερών, ήτοι του Πέτρου Φιλιππίδη και των δύο γυναικών που τον κατήγγειλαν οδηγώντας τον ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης.

«Ομόφωνα ένοχος» ήταν οι δύο πρώτες λέξεις που ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί με την έναρξη της δίκης στο Εφετείο, με τον Πέτρο Φιλιππίδη να ακούει την καταδικαστική απόφαση με ψυχραιμία, χωρίς να αντιδρά. Αντίθετα, τις στιγμές εκείνες λυγμοί ακούστηκαν στην αίθουσα και προέρχονταν από τις γυναίκες που είχαν καταγγείλει τον ηθοποιό για σεξουαλική κακοποίησή τους.

Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος, αλλά ελεύθερος - Οι επόμενες κινήσεις του, η «ανατομία» της καταδικαστικής απόφασης
Ψύχραιμος άκουσε την απόφαση ο Πέτρος Φιλιππίδης ενώ οι γυναίκες που τον κατήγγειλαν ξέσπασαν σε λυγμούς

«Καρμπόν» απόφαση με μικρότερη ποινή και χωρίς ελαφρυντικά

Η απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας ήταν σχεδόν «καρμπόν» με αυτή που είχε εκδώσει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2023. Η μόνη αλλά σημαντική διαφορά ήταν ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει στον ηθοποιό κάθειρξη 8 ετών με αναστολή μέχρι την έφεση, ενώ σήμερα το Εφετείο του επέβαλε, κατά συγχώνευση, ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή. Το αποτέλεσμα ήταν ο Πέτρος Φιλιππίδης να επιστρέψει σήμερα στο σπίτι του και όχι στη φυλακή, στην οποία είχε βρεθεί για περίπου ένα έτος, προσωρινά κρατούμενος.

Η σημερινή απόφαση των τριών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων για την ποινή που επιβλήθηκε στον ηθοποιό ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3). Η μειοψηφία –ένας δικαστής και δύο ένορκοι– είχαν την άποψη ότι έπρεπε να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή τεσσάρων ετών για την πρώτη πράξη και ποινή δύο ετών για τη δεύτερη. Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας, Ανδρέας Καραφλός, είχε προτείνει να επιβληθεί στον ηθοποιό ποινή φυλάκισης τριών ετών για την πρώτη πράξη και δύο ετών για τη δεύτερη πράξη. Τελικά, μετά την επιμέτρηση, η ποινή που επιβλήθηκε στον Πέτρο Φιλιππίδη ανήλθε στα τρία έτη. Το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά του ως προς αυτό το σκέλος της απόφασής του, δεδομένου ότι το «ταβάνι» της ποινής για το αδίκημα της απόπειρας βιασμού ανέρχεται στα 8 έτη!

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, και η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου να μην αναγνωρίσει στον Πέτρο Φιλιππίδη κανένα από τα δύο ελαφρυντικά που αιτήθηκε και συγκεκριμένα αυτό του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Αντίθετα, ο εισαγγελέας –ο οποίος στις δύο προηγούμενες δικασίμους είχε ζητήσει την απαλλαγή του ηθοποιού και από τις δύο κατηγορίες λόγω αμφιβολιών– ζήτησε από το δικαστήριο να χορηγήσει στον ηθοποιό και τα δύο ελαφρυντικά τα οποία αιτήθηκε. «Δεν έχει αμετάκλητες καταδίκες και έχει λευκό ποινικό μητρώο. Φρονώ ότι ο κατηγορούμενος είχε υποταχθεί στη τάξη… Μετά το 2019 δεν έχουμε ακούσει κάτι για εκείνον. Είναι νομοταγής πλέον πολίτης…», επιχειρηματολόγησε ο κ. Καραφλός, με το δικαστήριο να μην υιοθετεί τελικά την πρότασή του.

Ψύχραιμος

Από νωρίς σήμερα το πρωί, η δικαστική αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ήταν γεμάτη. Η ηθοποιός Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η συνάδελφός της Λένα Δροσάκη, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας κ.ά. βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα στο πλευρό των δύο καταγγελλουσών.

Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος, αλλά ελεύθερος - Οι επόμενες κινήσεις του, η «ανατομία» της καταδικαστικής απόφασης
Στο πλευρό των γυναικών που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη βρέθηκαν και σήμερα Άννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους και Λένα Δροσάκη

Όταν το δικαστήριο ανέβηκε στην έδρα, ο Πέτρος Φιλιππίδης άκουσε με ψυχραιμία την καταδικαστική απόφαση και σε διακοπή της δίκης (προκειμένου οι δικαστές και οι ένορκοι να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν αν θα του χορηγήσουν ελαφρυντικό) ο ηθοποιός είχε πάντα δίπλα του τη σύζυγό του Ελπίδα Νίνου και τους δικηγόρους του. Ακόμη, στη δικαστική αίθουσα προς συμπαράστασή του βρέθηκαν ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς και ο συνάδελφός του Γιώργος Χριστοδούλου. Άλλωστε, και οι δύο είχαν καταθέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη στο δικαστήριο.

Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος, αλλά ελεύθερος - Οι επόμενες κινήσεις του, η «ανατομία» της καταδικαστικής απόφασης
Ο ηθοποιός Γιώργος Χριστοδούλου είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης

Κανείς δεν μπορεί πάντως να γνωρίζει πώς οι δικαστές και οι ένορκοι καταδίκασαν τον ηθοποιό και του επέβαλαν τη συγκεκριμένη ποινή. Το σκεπτικό τους θα γίνει γνωστό με την καθαρογραφή της απόφασής τους, η οποία θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο διάστημα. Πάντως, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Εφετείου πολλοί μίλησαν για μια απόφαση-«τομή» της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι στη δικογραφία δεν υπήρχε, όπως είχε επισημάνει και ο εισαγγελέας της έδρας, «το πανηγυρικό στοιχείο του βιασμού», δηλαδή ιατροδικαστική εξέταση.

«Αισθάνομαι δικαιωμένη», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας η δεύτερη γυναίκα που είχε καταγγείλει τον ηθοποιό για απόπειρα βιασμού της το 2010 μέσα στο αυτοκίνητό της στο Παλαιό Ψυχικό.. .

«Είναι μια απόφαση σημαντική, ένα ηχηρό μήνυμα με το οποίο αναγνώρισε η ελληνική Δικαιοσύνη ότι όποια μορφή κατάχρησης εξουσίας και έμφυλης βίας δεν είναι ανεκτή. Έσπασε η σιωπή, δόθηκε η ελευθερία στα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους», τόνισε ο εκ των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας Ανδρέας Βαγγόπουλος. «Είχα πει στην αγόρευσή μου πως οι γυναίκες αυτές δεν ήρθαν για εκδίκηση, μόνο για δικαίωση. Δεν ήταν στόχος να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή ο κατηγορούμενος, αλλά η Δικαιοσύνη να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Η ποινή δεν ήταν υψηλή αλλά η ελάχιστη, τέτοιες αποφάσεις όμως σε κάνουν να νιώθεις ότι υπηρετείς αυτόν τον τόπο», είπε από την πλευρά του ο έτερος συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας Αλέξανδρος Μίντζιας. «Για μια σημαντική στιγμή της ελληνικής Δικαιοσύνης» μίλησε ο επίσης συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας Ζαχαρίας Σαλούστρος.

Τα επόμενα βήματα

«Αν δεν ήταν ο Πέτρος Φιλιππίδης, δεν θα είχε εκδοθεί ούτε καν παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση», είχε επισημάνει νωρίτερα σήμερα στο ακροατήριο ο εκ των συνηγόρων του ηθοποιού Μιχάλης Δημητρακόπουλος, επικαλούμενος την απουσία αποδεικτικών στοιχείων και δη την απουσία ιατροδικαστικής έκθεσης.

Ο ίδιος άλλωστε, μαζί με τους συναδέλφους του Κυριακή Πακιρτζίδου και Ευαγγελία Μπόμπολη, σε τηλεοπτική δήλωσή τους μετά το πέρας της δίκης τόνισαν πως ο νομικός τους αγώνας με στόχο τη δικαίωση του εντολέα τους θα συνεχιστεί. «Μετά από τέσσερα χρόνια, όπου το τεκμήριο αθωότητας του Πέτρου Φιλιππίδη λεηλατήθηκε από τους εισαγγελείς της τηλεόρασης και του διαδικτύου, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να επηρεάζουν την κοινή γνώμη ότι είναι ένοχος, η απόφαση του δικαστηρίου μας κρατάει ζωντανούς», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος και επισήμανε: «Είμαστε εδώ, σεβόμαστε την απόφαση αλλά δεν τελειώνει εδώ η ποινική διαδικασία. Σίγουρα θα πάμε και στον Άρειο Πάγο και θα ζητήσουμε την αναίρεση της συγκεκριμένης απόφασης, διότι πιστεύουμε ότι είναι εσφαλμένη».

Κάνοντας λόγο για «ισχνό» αποδεικτικό υλικό, η υπεράσπιση του ηθοποιού επισήμανε ακόμη: «Δεν υπάρχει μία έκθεση ιατροδικαστή, δεν υπάρχει DNA, δεν υπάρχουν τοξικολογικές εξετάσεις, δεν υπάρχει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο κάποιες φίλες, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες, και μάλιστα με τρόπο αντιφατικό, όπως περιέγραψε ο εισαγγελέας της έδρας, ο κ. Ανδρέας Καραφλός».

Οι συνήγοροι του ηθοποιού εκτίμησαν μάλιστα πως η ποινή η οποία επιβλήθηκε στον εντολέα τους – τρία χρόνια με τριετή αναστολή – «είναι μια ποινή που αποδεικνύει ότι μέσα τους οι δικαστές δεν ήταν πεπεισμένοι για την ενοχή του».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για «ποινή αμφιβολιών» και τόνισε: «Αυτοί οι βιασμοί, θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος, είναι πρωτοφανείς. Δεν υπάρχει στον ποινικό κώδικα βιασμός, δεν υπάρχει βιαστής, ο οποίος προσπαθεί να απειλήσει και να εξαναγκάσει, με υποτιθέμενη βία, να γίνει πεολειχία και να ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου ή να ανοίγει την πόρτα στο καμαρίνι. Τέτοιοι βιαστές δεν υπάρχουν. (…). Ευτυχώς είναι μία απόφαση η οποία δίνει τη δυνατότητα στον Πέτρο Φιλιππίδη να επιστρέψει στην οικογένειά του και να δώσει τον αγώνα του ακόμα ενώπιον του Αρείου Πάγου. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος η ετυμηγορία του Αρείου Πάγου θα είναι αναιρετική και θα επιστρέψει πάλι στο Εφετείο μέχρι την τελική δικαίωση».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ