Που οφείλεται η καλοκαιρία του Νοεμβρίου-Πως την εξηγούν δύο μετεωρολόγοι

 
Που οφείλεται η καλοκαιρία του Νοεμβρίου-Πως την εξηγούν δύο μετεωρολόγοι

Ενημερώθηκε: 06/11/18 - 23:13

Εκπλήξεις επιφύλασσε αυτές και τις προηγούμενες ημέρες ο καιρός, καθώς η χώρα βίωσε υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, με ζέστη και υγρές καιρικές συνθήκες. Παραλίες στο νησιωτικό και στον ηπειρωτικό χώρο προσέλκυσαν άτομα που θέλησαν να απολαύσουν τη θάλασσα ή απλά να κάνουν ηλιοθεραπεία.

Ο υδράργυρος άγγιξε μέχρι τους 30 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας εκτιμήθηκε από τους ειδικούς έως 10 βαθμούς πάνω από το κανονικό.

Η ιστοσελίδα Sputnik αναζήτησε τις αιτίες της επανεμφάνισης του ελληνικού καλοκαιριού μέσα στην καρδιά του φθινοπώρου αλλά και εκτιμήσεις για την εξέλιξη της κατάστασης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα της Ιταλίας αλλά και ένας ισχυρός αντικυκλώνας της Ρωσίας είναι μερικές από τις αιτίες που, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, παρατείνεται ο καλός καιρός στη χώρα μας.

«Δεν φαίνεται να αλλάζει ο καιρός ως τις 17 του μήνα. Σε πρώτη εκτίμηση δεν φαίνεται να έχουμε κάποιες σημαντικές βροχές στη χώρα», τονίζει.

«Επειδή ήταν τόσο ακραίος ο καιρός στην Ιταλία εμείς είχαμε καλές καιρικές συνθήκες. Και αυτό συνέβη επειδή το σύστημα δεν έφτασε ως εδώ. Τον Νοέμβριο γενικά είχαμε συστήματα με νοτιάδες που φέρνουν πολλές βροχές. Φέτος τα αντίστοιχα συστήματα έχουν σταματήσει στην Ιταλία», εξηγεί.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένας «ισχυρός αντικυκλώνας στη Ρωσία, επεκτείνεται μέχρι την περιοχή μας και εξασφαλίζει μέτριους βοριάδες και σχετικές καλές καιρικές συνθήκες και αρκετή ηλιοφάνεια στην περιοχή μας. Η εν λόγω κατάσταση θα επικρατήσει περίπου 5-6 μέρες. Η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και υπάρχει μεγάλη ορατότητα».

Ο μετεωρολόγος δεν εκτιμά ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά επισημαίνει ότι διανύουμε πολύ όμορφες μέρες για τον τουρισμό. «Όσοι έχουν έρθει στην Ελλάδα αυτές τις μέρες ή έχουν μετακινηθεί μέσα στην επικράτεια έχουν μείνει πολύ ικανοποιημένοι από τις καιρικές συνθήκες».

Σάκης Αρναούτογλου: Πότε θα χειμωνιάσει;

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2011 δεν είχε βρέξει καθόλου στην Αθήνα κάτι που όπως λέει αποτέλεσε ρεκόρ 50 ετών.

«Για την Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια ο Νοέμβριος είναι γενικά ένας από τους βροχερούς μήνες και γενικά έχουμε και σημαντικά επεισόδια πλημμυρών. Ενδεικτικά αναφέρω το 1961, το 1977 και φυσικά το 2017 με τα φονικά επεισόδια στη Μάνδρα. Συνθήκες που προήλθαν από βαρομετρικά χαμηλά από την κεντρική μεσόγειο που συνήθως φτάνουν αυτήν εποχή στην περιοχή μας. Αυτό όμως δεν θα συμβεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννόπουλος.

Αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική

Την εκτίμηση ότι η παρατεταμένη καλοκαιρία των προηγούμενων ημερών οφείλεται σε θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια και Βορειονατολική Αφρική οι οποίες επηρεάζουν τη χώρα, εκφράζει από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Παρατηρήσαμε θερμοκρασίες που έφτασαν κατά μέσο όρο 7-8 βαθμούς πάνω από το κανονικό και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα και 10 βαθμούς. Έχουν εγκλωβιστεί οι αέριες μάζες στην περιοχή μας, για αυτό και έχουμε αυτές τις υψηλές τιμές στη μέση θερμοκρασία. Την ίδια στιγμή έχουμε υψηλή βαρομετρική πίεση στην ανατολική Ευρώπη, σε αντίθεση με τη δυτική και βόρεια Ευρώπη που επικρατεί κακοκαιρία. Το υψηλό βαρομετρικό που επηρεάζει προφανώς και την περιοχή μας σημαίνει καλοκαιρία, ενώ χαμηλό βαρομετρικό σημαίνει κακοκαιρία», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιάνος.

Τις επόμενες μέρες όπως εκτιμά, «σταδιακά η θερμοκρασία θα εναρμονιστεί με τη μέση τιμή για την εποχή. Θα καταλάβουμε κυρίως φθινοπωρινό καιρό παρά ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό καιρό που βλέπουμε αυτές τις μέρες».

Ερωτηθείς για το αν η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής τονίζει ότι σίγουρα δημιουργεί ένα ντόμινο καιρικών εξελίξεων. «Ωστόσο, η κατάσταση που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες δεν είναι η πιο ενδεικτική της αλλαγής αυτής, Η κλιματική αλλαγή φαίνεται κυρίως σε ισχυρές βροχές και καταιγίδες, όπως αυτές που είδαμε το καλοκαίρι», σημειώνει.

«Δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο κόσμος επειδή ο τελευταίος Νοέμβριος ίσως να αποδειχθεί και από τους θερμότερους της δεκαετίας. Συχνά πυκνά συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Αντίστοιχα ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο βροχερός της τελευταίας δεκαετίας».

Ο κ. Καλλιάνος υπενθυμίζει ότι «αρκετά καλό καιρό τον Νοέμβριο είχαμε δει και στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας».

Μάλιστα, εκτιμά πως δεν θα ήταν απίθανο μια αντίστοιχη κατάσταση να συμβεί και μέσα στον Δεκέμβριο, όπως είχε γίνει και σε περασμένα χρόνια.

ΠΗΓΗ: Sputniknews.gr