Προκόπης Παυλόπουλος: Λίκνο και κοιτίδα του ελληνικού μπάσκετ η ΧΑΝΘ

 
Προκόπης Παυλόπουλος: Λίκνο και κοιτίδα του ελληνικού μπάσκετ η ΧΑΝΘ

Ενημερώθηκε: 27/10/19 - 12:53

Την πολύτιμη συνεισφορά και τη μακρά παράδοση της ΧΑΝΘ στο μπάσκετ εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας, σήμερα το πρωί, τη νέα πτέρυγα του Μουσείο Μπάσκετ του σωματείου.

Ευχήθηκε, δε, με υπόδειγμα την παράδοση αυτή, το ελληνικό μπάσκετ να γνωρίσει στο μέλλον ακόμη πιο λαμπρές μέρες και επιτυχίες.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έχει θέσει υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας τις επετειακές εκδηλώσεις της ΧΑΝΘ για τα 100 χρόνια του μπάσκετ στην Ελλάδα (1919-2019) υπενθύμισε πώς το ελληνικό μπάσκετ, το οποίο ύστερα από την εμβληματική διαδρομή κυρίως των τελευταίων 30 χρόνων- χαίρει ευρύτατης διεθνούς αναγνώρισης, ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ΧΑΝΘ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το μπάσκετ έγινε γνωστό στην Ελλάδα μέσω Θεσσαλονίκης, όταν το 1918 η Στρατιωτική Αποστολή ΧΑΝ Αμερικής ίδρυσε τα «Σπίτια του Στρατιώτη», για την τόνωση των νεαρών ενόπλων που συνέχιζαν να πολεμούν. Ήταν τότε, και συγκεκριμένα το 1919, που εισήχθη στην Ελλάδα και το άγνωστο, ως εκείνη την περίοδο, άθλημα του μπάσκετ, σημείωσε ο Πρόεδρος, επισημαίνοντας πως δύο χρόνια αργότερα, το 1921, ιδρύθηκε η ΧΑΝΘ, την οποία και αποκάλεσε "λίκνο και κοιτίδα του ελληνικού μπάσκετ".

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ενδελεχέστερα στη συνεισφορά της ΧΑΝΘ στο ελληνικό μπάσκετ που, όπως είπε, εξακολουθεί να είναι πολύτιμη και σήμερα, όταν πια το ελληνικό μπάσκετ είναι κατ' εξοχήν επαγγελματικό, διότι μπορεί το σωματείο αυτό πάντα να εμπνέει τις βασικές αρχές, οι οποίες πρέπει να ισχύουν στο πεδίο του μπάσκετ, πέρα κι έξω από τον τρόπο οργάνωσής του στην πράξη. Μεταξύ αυτών των βασικών αρχών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, "σπουδαιότερη είναι εκείνη, η οποία αναδεικνύει ότι το μπάσκετ πρέπει, στον πυρήνα του, να είναι πρωτίστως άθλημα, προορισμένο να συμβάλλει στην σωματική και πνευματική εξύψωση όσων ασχολούνται, υφ' οιαδήποτε ιδιότητα, με αυτό".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε επίσης εμβληματικό το παράδειγμα εκείνων των αθλητών, που στο απώτερο αλλά και στο εντελώς πρόσφατο παρελθόν το δόξασαν, είτε μέσω των ομάδων τους είτε, κυρίως, μέσω της Εθνικής Ομάδας, δίχως η επαγγελματική τους ιδιότητα να μειώνει, έστω και στο ελάχιστο, το αθλητικό τους ήθος. "Ένα ήθος, το οποίο αποτελεί αειθαλές παράδειγμα για τους νέους αθλητές που θέλουν ν' ασχοληθούν με το μπάσκετ" σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του μπάσκετ στην Ελλάδα.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ Ιωάννης Σωσσίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την παρουσία του στην εκδήλωση και στο Μουσείο, ένα από τα τέσσερα ανάλογα μουσεία στον κόσμο, όπως είπε.

Ο κ. Σωσσίδης ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι το Μουσείο το "αγκάλιασαν", από την ίδρυσή του κιόλας το 2011, όλοι οι φορείς του αθλήματος και η μεγάλη αυτή ανταπόκριση κατέστησε αδήριτη την ανάγκη επέκτασης του Μουσείου με τη νέα αυτή πτέρυγα που εγκαινιάστηκε σήμερα.

Ο κ. Σωσσίδης πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το φωτογραφικό λεύκωμα της ΧΑΝΘ για τα 100 χρόνια μπάσκετ στην Ελλάδα και το χρυσό σήμα της Αδελφότητας, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στο Μουσείο.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, χαρακτηρίζοντας "μητρόπολη της ελληνικής καλαθοσφαίρισης" και "μπασκετομάνα" τη Θεσσαλονίκη, όπου δικαιωματικά, όπως είπε, βρίσκεται το συγκεκριμένο μουσείο.

"Από εδώ εκπέμπεται το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι πηγή ισορροπίας, έμπνευσης και ευγενούς άμιλλας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η ΠΚΜ κατάφερε να εξασφαλίσει, μέσω ΕΣΠΑ, τα κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό "του κτιρίου- συμβόλου της ΧΑΝΘ".

Αναφέρθηκε ακόμα στη συμβολή της ΧΑΝΘ στην προώθηση και διάδοση του αθλητισμού και του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα και συνεχάρη τους ανθρώπους της Αδελφότητας για το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που ετοίμασαν για τα 100 χρόνια μπάσκετ στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία του μπάσκετ, μέσα από την πορεία της ΧΑΝΘ, εξαίροντας τη συμβολή του σωματείου στη διάδοση του αθλήματος.

Ο κ. Ζέρβας συνεχάρη τους διοικούντες της ΧΑΝΘ για τη δράση τους και υπογράμμισε ότι η συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΧΑΝΘ παραμένει σταθερή και πολυεπίπεδη σε μια σειρά από δράσεις, όπως στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον και πρωτίστως τον εθελοντισμό.

Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν -μεταξύ άλλων- βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, εκπρόσωποι φορέων και ομοσπονδιών του μπάσκετ, παλιές "δόξες" του αθλήματος κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ