Πρότυπα Λύκεια: Υπαναχώρησε η Κεραμέως για τις εξετάσεις - Αρνητικοί οι γονείς

 
Πρότυπα Λύκεια: Υπαναχώρησε η Κεραμέως για τις εξετάσεις - Αρνητικοί οι γονείς

Ενημερώθηκε: 20/05/20 - 13:28

Χωρίς να εξηγεί τους παιδαγωγικούς λόγους για τους οποίους υπαναχώρησε από την αρχική ρύθμιση, η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε προ ολίγου επισήμως ότι δεν θα γίνουν εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια, όπως όριζε η αρχική διάταξη σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Αντίθετα, οι σημερινοί μαθητές Προτύπων Γυμνασίων θα περάσουν στο Πρότυπο Λύκειο χωρίς εξετάσεις. Ετσι μπορεί να ικανοποιείται η ομάδα των γονέων που σήμερα έχουν τα παιδιά τους σε Πρότυπο Γυμνάσιο, ωστόσο οι γονείς με παιδιά που φοιτούν τώρα σε συμβατικά Γυμνάσια και θα επιθυμούσαν να διεκδικήσουν μία θέση στα νέα, αναβαθμισμένα Πρότυπα Λύκεια χάνουν την ευκαιρία. Να σημειωθεί ότι τα Πρότυπα Σχολεία έχουν χαρακτηριστεί τα «κολέγια των φτωχών» και οι θέσεις τους είναι περιζήτητες από τους γονείς.

Από την άλλη, δεν αλλάζει κάτι στο καθεστώς των εξετάσεων που υπάρχουν για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια (δίνει όποιος μαθητής θέλει), ενώ δεν υπάρχουν Πρότυπα Δημοτικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του αριθμού των Πρότυπων Σχολείων ήδη από το σχολικό έτος 2020-2021, με τη λειτουργία 28 συνολικά Π.Σ. (έναντι 24 Π.Σ. που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο). Προς την κατεύθυνση αυτή, α) τα 5 ΠΕΙ.Σ. Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Πατρών, Κρήτης (Ρέθυμνο) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν ως έχουν, πειραματικά, και β) όλα τα υπόλοιπα λειτουργούντα σήμερα ΠΕΙ.Σ. δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χαρακτηρίζονται ως Π.Σ. Συνολικά, για το σχολικό έτος 2020-2021, θα λειτουργήσουν: 24 ΠΕΙ.Σ. πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 10 ΠΕΙ.Σ. δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 28 Π.Σ. δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Προβλέπεται, επίσης, περαιτέρω αύξηση του δικτύου Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., καθώς παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε σχολείο της Επικράτειας να υποβάλει αίτηση για τον χαρακτηρισμό του ως Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. εντός ορισμένης προθεσμίας, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου που θα εξειδικεύει τα σχετικά κριτήρια.

Η εισαγωγή στα Π.Σ. δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνεται από φέτος με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων / εξετάσεις στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου, με πρόβλεψη διασύνδεσης Πρότυπων Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ η εισαγωγή στα ΠΕΙ.Σ θα γίνεται με κλήρωση (εκτός από την εισαγωγή από σχολική μονάδα μίας βαθμίδας στη σχολική μονάδα επόμενης διασυνδεδεμένων ΠΕΙ.Σ.).

Ως προς την στελέχωση των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. με εκπαιδευτικούς, προβλέπεται ότι οι εκπαιδευτικοί των Π.Δ.Ε., στις οποίες δεν λειτουργούν Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ., θα μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για πλήρωση κενής θέσης εκπαιδευτικού σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. μίας άλλης Π.Δ.Ε. της επιλογής τους.

ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δείτε τον