Σε αίθουσα δεξιώσεων γάμων μετέτρεψαν τα βυζαντινά τείχη της Κωνσταντινούπουλης οι Τούρκοι (ΦΩΤΟ)

Σε αίθουσα δεξιώσεων γάμων μετέτρεψαν τα βυζαντινά τείχη της Κωνσταντινούπουλης οι Τούρκοι (ΦΩΤΟ)
Ενημερώθηκε: 06/03/17 - 20:36

Συνεχίζουν οι Τούρκοι να προκαλούν και να χρησιμοποιούν άστοχα προστατευόμενα ελληνικά μνημεία με κίνδυνο καταστροφής τους. Μετά τα όσα διέπραξαν στην Αγιά Σοφιά, τώρα οι τουρκικές Αρχές παραχώρησαν τα βυζαντινα τείχη για την τέλεση γαμήλιων δεξιώσεων.

Η μετατροπή μέρους των βυζαντινών τειχών, που έχτισε ο Θεοδόσιος Β' για να προστατεύει την Κων/λη από τους εισβολείς, σε αίθουσα για γάμους, προκαλεί αντιδράσεις όμως προερχόμενες ακόμα και από Τούρκους καθηγητές, αλλά ποιος τους ακούει αυτούς στο "Χαλιφάτο" του Ερντογάν που έχει μετατραπεί η Τουρκία...

Τα βυζαντινά τείχη, έκτασης 6 χιλιομέτρων, τα οποία αλώθηκαν για πρώτη φορά το 1453, αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομικά και προστατεύονται από την UNESCO. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τις τουρκικές Αρχές να μετατρέψουν ένας μέρος των τειχών σε άλλη μία 'μεγαλοπρεπή' αίθουσα γαμήλιων δεξιώσεων.

Ο δήμος του Φατίχ στην Κων/λη, ο οποίος σκέφτηκε και προέβη έπειτα στην κατασκευή του έργου, τοποθέτησε μία 3 μέτρων ύψους οροφή που ανοιγοκλείνει, απορρίπτοντας τις ενστάσεις πολλών ιστορικών και αρχαιολόγων ότι αυτό μπορεί να καταστρέψει τα ιστορικά τείχη.

Ο Τούρκος ιστορικός, Ιλμπέρ Ορταϋλί, κατακρίνοντας την ενέργεια αυτή, δήλωσε ότι οι εφορίες αρχαιοτήτων θα έπρεπε να προστατεύουν τα τείχη της Πόλης, καθώς και την εν γένει εμφάνισή της, από το να ανάβουν πράσινο φως σε τέτοιου είδους απαιτήσεις.

Το έργο πάντως αναμένεται να προσελκύσει πολλά μουσουλμανικά ζευγάρια, όπως εκτιμάται, καθώς η ιστορικότητα και συμβολικότητα του μνημείου θα προσδώσει μία διαφορετική αίγλη στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής τους.