Σήμα κινδύνου ξανά από τους επιστήμονες για την ρύπανση στο Σαρωνικό

 
Σήμα κινδύνου ξανά από τους επιστήμονες για την ρύπανση στο Σαρωνικό

Ενημερώθηκε: 30/10/17 - 13:04

Μπορεί να έχουν περάσει δυο μήνες από την καταστροφή στο Σαρωνικό με την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη II», αλλά οι επιστήμονες κρούουν και πάλι σήμα κινδύνου. Οι παραλίες από Πειραιά μέχρι Καβούρι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα καθώς ποσότητες μαζούτ από το ναυάγιο, έχουν «κάτσει» στον πυθμένα και καλύπτονται σιγά σιγά με άμμο.

ρύπανση

ναυάγιο

Η θαλάσσια παραμένει ακόμα σε αρκετές περιοχές του Σαρωνικού, καθώς μπορεί οι συγκεντρώσεις να εμφανίζονται σε χαμηλότερες τιμές, αλλά παρόλα αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Δύο μήνες έχουν περάσει από το του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη II» και ο κίνδυνος για την υγεία των Ελλήνων παραμένει.

Σαλαμίνα

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), περιοχές ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την πετρελαϊκή ρύπανση είναι τα Σελήνια και η Κυνοσούρα στη , αλλά και τμήματα παραλίας στον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα. Οι τελευταίες δειγματοληψίες (με δείγμα νερού από τις παράκτιες ζώνες) που πραγματοποιήθηκαν από το ΕΛΚΕΘΕ στις 3, 10 και 23 Οκτωβρίου έδειξαν υψηλές τιμές πετρελαϊκών υδρογονανθράκων που έφτασαν ακόμη και τα 1.200 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (10 Οκτωβρίου στον Τύμβο Θεμιστοκλέους στον Πειραιά). Στις μετρήσεις που έγιναν στην ανοιχτή θάλασσα (21 και 22 Σεπτεμβρίου) και σε βάθη μέχρι 30 μέτρων από την Ελευσίνα μέχρι την Ανάβυσσο, σύμφωνα με το διευθυντή ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ δρα Γιάννη Χατζανέστη «δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα».

«Οι μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοειδή η οποία ανιχνεύεται σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του ναυαγίου», υποστηρίζει ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης.

«Οι συγκεντρώσεις μπορεί να εμφανίζονται πλέον χαμηλές, αλλά είναι πάντα ψηλότερες από τις τυπικές διακυμάνσεις 2,5 - 5 μg/lt. Ακόμη και από τις τυπικές τιμές του Σαρωνικού που κυμαίνονται στα 20 μg/lt».

Σύμφωνα με το Νίκο Χαραλαμπίδη «το μεγάλο κενό για την ώρα είναι η εικόνα της κατάστασης στον πυθμένα του Σαρωνικού». Οπως λέει, «μακροσκοπικά γνωρίζουμε ότι ποσότητες μαζούτ έχουν κατακαθίσει σε περιοχές του πυθμένα. Αυτές, σιγά - σιγά θα καλυφθούν με άμμο και μπορεί να μείνουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στο παρελθόν έχουμε εντοπίσει στον πυθμένα πετρελαϊκή ρύπανση η οποία προερχόταν από ατύχημα που είχε γίνει 10 - 15 χρόνια πριν. Το συγκεκριμένο μέρος του πυθμένα μπορεί να θεωρηθεί νεκρό για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι επιπτώσεις ποικίλλουν ανάλογα με την έκταση του φαινομένου».

Τα πιο σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται

Κατά το διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Greenpeace, «οι επιπτώσεις στον πυθμένα είναι οι πιο σοβαρές και είναι αυτές για τις οποίες απαιτείται το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να αποκατασταθεί το οικοσύστημα». Και συμπληρώνει: «Το ΕΛΚΕΘΕ αναμένεται να ξεκινήσει δειγματοληψίες και μετρήσεις του πυθμένα μέσα στον Νοέμβριο. Αυτές λογικά θα φωτίσουν με στοιχεία την κατάσταση που επικρατεί στον πυθμένα».

«Οι μετρήσεις που έχουν γίνει δεν είναι σταθερές (το θαλάσσιο περιβάλλον αλλάζει ανά πάσα στιγμή) γι' αυτό και παρατηρείται τόσο μεγάλη διακύμανση στα αποτελέσματα» λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα θαλάσσια ρεύματα, η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων κ.ά. συμβάλλουν στο να μην έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα του προβλήματος σε μια ήδη επιβαρυμμένη από πετρελαιοειδή περιοχή. Η βιασύνη να δείξουμε "καλά αποτελέσματα", όπως η γρήγορη παράδοση παραλιών δεν είναι καλός σύμβουλος. Πρέπει για τη δημόσια υγεία να έχουμε τα αποτελέσματα από μακροχρόνιες μετρήσεις».