Στη "μάχη" για τη διάνοιξη των δρόμων συνεργεία και εθελοντές - Ενεργοποιήθηκε το 1110

 
Στη "μάχη" για τη διάνοιξη των δρόμων συνεργεία και εθελοντές - Ενεργοποιήθηκε το 1110

Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ενημερώθηκε: 26/01/22 - 19:48

Τρίτο 24ωρο ταλαιπωρίας για όλους. Πριν από λίγο αποκαταστάθηκε μερικώς η κυκλοφορία στην Αττική οδό, όμως η πόλη θυμίζει ένα απέραντο πάρκινγκ. Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες μπορεί να άνοιξαν, ωστόσο παντού υπάρχουν παρατημένα αυτοκίνητα και οι υπόλοιποι δρόμοι είναι χιονισμένοι και απροσπέλαστοι. Παγωμένα πεζοδρόμια, πεσμένα δέντρα, κομμένα καλώδια συνθέτουν ένα σκηνικό χάους για μια ακόμα μέρα. Χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς νερό.

Στο έργο των δήμων να ανοίξουν δρόμους και να απεγκλωβίσουν πολίτες και οχήματα, συνδράμουν από το πρωί, συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και εθελοντές με ειδικά εκχιονιστικά, χωματουργικά και άλλου τύπου μηχανήματα, ενώ ενεργοποιήθηκε το τηλεφωνικό κέντρο 1110 το οποίο είχε συσταθεί από την Περιφέρεια και τον ΙΣΑ για τις ανάγκες των πολιτών στην πανδημία και για πάσης φύσεως αιτήματα λόγω κακοκαιρίας.

Σε ό,τι αφορά τον αποχιονισμό των δρόμων, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, ότι κατόπιν σχετικής εντολής του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, «έμφαση δίνεται σε όσους δρόμους οδηγούν σε εισόδους νοσοκομείων και δομών Υγείας». Ο ίδιος από νωρίς «πραγματοποιεί αυτοψία σε περιοχές που γίνονται επιχειρήσεις προκειμένου να συντονίζει τις σχετικές δράσεις (Μεσογείων, Διόνυσο, 'Ανω Γλυφάδα, κ.α.)».

Σε δηλώσεις του, ο ίδιος επισημαίνει τον απόλυτο συντονισμό της Αυτοδιοίκησης Α' και Β΄ Βαθμού για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ενημερώνει για την προσβασιμότητα που έχει επιτευχθεί σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες αρμοδιότητας της Περιφέρειας αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν σε δημοτικούς δρόμους, λόγω της πυκνότητας του χιονιού και του παγετού, προσθέτοντας: «Σ΄αυτό το πλαίσιο τα συνεργεία της Πολιτικής μας Προστασίας μαζί με εθελοντές συνδράμουμε στο δύσκολο έργο των δήμων, προκειμένου να επιλυθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα τοπικά προβλήματα προσβασιμότητας. Κυρίως μας ενδιαφέρει να είναι ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι που οδηγούν σε δομές υγείας, κάτι που είναι κρίσιμο».

Ενεργοποιήθηκε το 1110 για την καταγραφή πάσης φύσεως αιτημάτων λόγω κακοκαιρίας

Σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του 1110 σε 24ωρη βάση για την καταγραφή κάθε είδους αιτημάτων πολιτών και φορέων για προβλήματα λόγω κακοκαιρίας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, ο κ. Πατούλης δηλώνει: «Προτεραιότητά μας τις δύσκολες αυτές στιγμές είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας πολιτών που έχουν δυσκολία μετακίνησης, καθώς και η εξυπηρέτησή τους όπου απαιτείται. Το 1110 ενεργοποιείται προκειμένου να συμβάλουμε επικουρικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κεντρική Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού για τη διευθέτηση των προβλημάτων στην Αττική».

Η απόφαση ελήφθη, καθώς τοπικά δημοτικά οδικά δίκτυα παραμένουν κλειστά με συνέπεια να υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ τα αιτήματα - χωρίς χρέωση - διατυπώνονται στο τηλεφωνικό κέντρο, αξιολογούνται και προωθούνται στους αρμόδιους φορείς (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Τροχαία, Πολιτική Προστασία, Ομάδες 'Αμεσης Παρέμβασης ΚΕΠΙΧ, κ.α.) προκειμένου να διευθετούνται άμεσα.