Στρατιωτική θητεία: Αυτό είναι το σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων

 
Τι αλλάζει στην στρατιωτική θητεία από το  ΥΕΘΑ, εξαιτίας και των προκλήσεων από την Τουρκία-Συντριπτική πλειοψηφία των τουρκικών ΕΔ σε σχέση με τις ελληνικές

Ενημερώθηκε: 09/04/18 - 20:08

Υπουργείο Άμυνας

Ενόπλων Δυνάμεων

Στρατιωτική θητεία: Λίγο οι αναβολές, λίγο και η μείωση της θητείας, έχουν φέρει σε σχετικά δύσκολη θέση τόσο τις στρατιωτικές μονάδες, όσο και το που φαίνεται να προσανατολίζεται σε άμεσες αλλαγές στα σώματα των , εξαιτίας και των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ήδη στο μικροσκόπιο, έχουν μπει οι δυνάμεις της Τουρκίας σε όλα τα σώματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της Ελλάδας και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, καθώς υπάρχει σύμφωνα με τα στοιχεία,σεβαστή απόκλιση των δύο δυνάμεων, υπέρ της Τουρκίας, ενώ εκτιμάται ότι αυτή η ψαλίδα μπορεί να διευρυνθεί κι άλλο, λόγω της υποστελέχωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ και η αύξηση της θητείας δεν θα συνεισφέρει πολλά.

Υψηλόβαθμες πηγές του «Πενταγώνου» τονίζουν στα "Νέα" πως το οξύτατο πρόβλημα της υποστελέχωσης, της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού του Στρατού – που έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια με τις μαζικές αποχωρήσεις στρατιωτικών, την απαγόρευση προσλήψεων μονίμων και το brain drain των νέων – δεν λύνεται μόνο με την αύξηση της θητείας.

«Μία επέκταση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς θα συνεισέφερε στην αύξηση του δυναμικού μόλις κατά 8-10%, κι αυτό σε βάθος χρόνου» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Αυτό που απαιτείται, λένε, είναι ένα συνολικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υποχρεωτική θητεία στα 18, εθελοντική στράτευση γυναικών αλλά και προσλήψεις ΕΠΟΠ, έτσι ώστε να ανανεωθεί αλλά και να αυξηθεί σημαντικά το στρατιωτικό προσωπικό.

Στην παρούσα φάση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής, δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής θητείας ούτε και σε προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), πράγμα που επιτείνει τον προβληματισμό στα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια, μολονότι αυτός δεν εκδηλώνεται ανοιχτά.

Η σημερινή δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας

Ο στρατός της Τουρκίας διαθέτει 510.000 στελέχη (αν και μετά το πραξικόπημα εκτιμάται ότι απομακρύνθηκαν 30.000 φερόμενοι ως αντιφρονούντες), και ο Ελληνικός, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, 133.000 (σε 80.000 υπολογίζονται οι μόνιμοι).

Το δυναμικό του ελληνικού Στρατού Ξηράς υπολογίζεται στις 93.000 έναντι περίπου 400.000 του τουρκικού.

Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 20.000 στελέχη και άλλα 20.000 η αεροπορία ενώ η Τουρκία 50.000 και 60.000 αντίστοιχα.

Εκτιμάται όμως ότι αυτή η ψαλίδα υπέρ της Τουρκίας μπορεί να διευρυνθεί κι άλλο, καθώς ο πληθυσμός της γειτονικής χώρας έχει φτάσει τα 80 εκατομμύρια ,ενώ ο ελληνικός γερνάει και συρρικνώνεται διαρκώς λόγω της υπογεννητικότητας.

Σε αυτό να προστεθεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες αποχωρήσεις μονίμων στρατιωτικών τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, υπάρχει πάγωμα των προσλήψεων ΕΠΟΠ και μείωση του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των ΕΠΟΠ να είναι γύρω στα 39 έτη και των Εθελοντών Μακράς Θητείας, που υπολογίζονται σε 15.000, να είναι τα 40+ έτη.

Τα σημεία των αλλαγών

Οι αλλαγές που εξετάζονται συνδέονται και με την αναδιοργάνωση του στρατεύματος η οποία μεταξύ αλλών περιλαμβάνει το κλείσιμο Κέντρων Νεοσυλλέκτων και τη λειτουργία 23 σημείων Υποδοχής Οπλιτών σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές.

Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς του με στόχο να δημιουργήσουν ισχυρό ανάχωμα στη μείωση του προσωπικού του Στρατού αλλά και στη γήρανσή του περιλαμβάνει βασικά σημεία, τα οποία παρουσιάζουν σε δημοσίευμά τους «ΤΑ ΝΕΑ».

-Υποχρεωτική στράτευση στα 18.

-Εθελοντική στράτευση γυναικών.

-Προετοιμασία της κοινωνίας.

-Αξιοποίηση όλων των ηλικιών