Συλλαλητήριο Αθήνα: Όλες οι εξελίξεις (LIVEBLOGGING)

 
Συλλαλητήριο Αθήνα: Όλες οι εξελίξεις (LIVEBLOGGING)

Ενημερώθηκε: 04/02/18 - 18:03

Συλλαλητήριο Αθήνα: Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τα όσα συμβαίνουν στο Σύνταγμα.

Μακεδονία

Σκοπίων

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έφτασαν στην Αθήνα απ’ όλη την Ελλάδα προκειμένου να φωνάξουν ένα βροντερό «όχι» στο όρο για την ονομασία των .

 • 18:03

  Ανοιχτός και ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα

  Ανοιχτός είναι πλέον και ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, που είχε κλείσει λόγω του συλλαλητηρίου για την ονομασία της πΓΔΜ.

   

 • 17:37

  Γ. Πατούλης: Στέλνουμε καθαρό μήνυμα πως δεν συμβιβαζόμαστε

  Πατούλης

  «Αυτό το συλλαλητήριο δείχνει πως το ποτάμι της οργής ξεχείλισε», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης είπε: «Σήμερα στην καρδιά της Αθήνας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φωνάζουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν πως εμείς δεν θα συμβιβαστούμε»

  Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ζήτησε: «Μην τολμήσει κανείς να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας» τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε.

  «Οι τοπικές κοινωνίες δίνουν σήμερα δυναμικό παρών και βροντοφωνάζουν ενωμένες και χωρίς κομματάρχες πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ακόμα ο κ. Πατούλης που κατέληξε: «Όλοι όσοι είμαστε εδώ είμαστε πατριώτες, είμαστε Έλληνες και όχι εθνικιστές όπως μας λένε κάποιοι».

 • 17:32

  Ανοιχτοί οι σταθμοί του μετρό σε Ομόνοια και Πανεπιστήμιο 

  Ανοιχτοί είναι οι σταθμοί του μετρό στην Ομόνοια και το Πανεπιστήμιο, που είχαν κλείσει λόγω του συλλαλητηρίου για την ονομασία της πΓΔΜ στο Σύνταγμα.

 • 17:22

       Ν. Κοτζιάς: Σήμερα φάνηκε η γύμνια της ΝΔ 

  Με μία ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολιάζει το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα για την ονομασία της πΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι συνεχίζει να διαπραγματεύεται για το καλό της πατρίδας. 

  "Σήμερα" όπως γράφει ο Ν. Κοτζιάς "διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας". 

 • 16:57

  Γιώργος Κασιμάτης: Η Ελλάδα εδώ είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010 

  kassimatis

  Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης που επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα στην ομιλία του τόνισε: «Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό». Συνεχίζοντας είπε ότι: «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι "χειροπόδαρα" συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο "ναι" στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του».

  «Η Ελλάδα εδώ», συνέχισε, «είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιονία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα. Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του». 

 • 16:20

  Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος: «Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους» 

  Μητροπολίτης Σύρου

  Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την ονομασία της πΓΔΜ, μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

  «Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους» τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου.

  «Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, για να επισημάνει: «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».

 • 16:11

  Ένταση στην Πανεπιστημίου 

  Μικρή ένταση σημειώθηκε πριν από λίγο στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ, που έχει σχηματίσει φραγμό στο σημείο. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν χωρίς να υπάρξει συνέχεια και αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία.

  Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, το επεισόδιο σημειώθηκε μετά την αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια και ενώ οι συγκεντρωθέντες είχαν ήδη αποχωρήσει και απομακρύνονταν.

 • 16:10

  Τζιτζικώστας: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει» 

 • 16:09

  «Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους», τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος

 • 16:04

  Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Αθήνας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναρχικοί που είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια, κάνοντας αντισυγκέντρωση στο συλλαλητήριο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αποχώρησαν εσπευσμένα για την πλατεία Εξαρχείων.

  Οι αναρχικές ομάδες έσπευσαν στα Εξάρχεια και έβαλαν ομάδες περιφρούρησης στις εισόδους της πλατείας, μετά από πληροφορίες, ότι ακροδεξιές ομάδες, θα επιχειρήσουν να περάσουν από την περιοχή.

 • 16:02

  Ένταση στα Προπύλαια 

  proprylaia

 • 15:54

  Γιώργος Κασιμάτης: Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό.

 • 15:53

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να μπουν στα Εξάρχεια. Οι δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούν να αποκλείσουν τις διόδους για τα Εξάρχεια προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια.

 • 15:51

  Ο κόσμος παραμένει στο Σύνταγμα φωνάζοντας συνθήματα για την Μακεδονία 

  συνταγμα

 • 15:44

  Στο βήμα ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης.

 • 15:41

  Ολοκληρώθηκε, χωρίς επεισόδια, η αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια, στην οποία συμμετείχαν συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της Αριστεράς. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνονται αυτήν την ώρα προς τα Εξάρχεια.

 • 15:23

  Δυναμικό παρών από την εκκλησία 

  εκκλησια

 • 15:18

  Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη 

 • 15:14

  Μίκης Θεοδωράκης: Για όσο καιρό οι Σκοπιανοί θα μας απειλούν με την αλυτρωτική τους προπαγάνδα και το απαράδεκτο Σύνταγμά τους, εμείς ως υπεύθυνος λαός, κληρονόμος μίας μεγάλης ιστορίας, θα συνεχίσουμε την πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά δεν θα δώσουμε σε καμία περίπτωση τη συγκατάθεσή μας για να γίνουν μέλος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. 

 • 15:09

  Όλο και μεγαλύτερες ελληνικές σημαίες στο Σύνταγμα 

  σημαια

 • 15:07

  Μίκης Θεοδωράκης: Είναι και δική μας ευθύνη το ότι επιτρέψαμε να ανατραφούν τόσες γενιές Σκοπιανών με τέτοιο τρόπο ώστε σήμερα να εμφανίζεται ως μάταιο να ζητάμε να αλλάξει το όνομά τους και να έχουμε φτάσει στο θλιβερό σημείο να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας. Δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Γιατί τοτε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Πρέπει να παραδεχθούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας. Σας ρωτώ: έχουμε ευθύνες; Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας.

 • 15:07

  Μια γλυκιά εικόνα από το Σύνταγμα 

  σκυλος

 • 15:04

  Μίκης Θεοδωράκης: «Τα Σκόπια, με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους σε βάρος των δικών μας. Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας. Με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών και να έχουν την αντίληψη πως είναι απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με μια κολοσσιαία προπαγάνδα παρέσυραν σε αυτή τη γελοιότητα σημαντικό αριθμό χωρών» 

 • 15:00

  Μίκης Θεοδωράκης: Αν υποχωρήσουμε από τη θέση μας για το όνομα είσαν σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορα σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα.

 • 14:59

  Και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στο συλλαλητήριο 

  παναγιωτης ψωμιαδης

   

 • 14:57

  Μίκης Θεοδωράκης: Τα Σκόπια με όχημα το όνομα «Μακεδονία» και παραμορφώνοντας σε βαθμό γελοιότητας τα ιστορικά γεγονότα επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους σε βάρος των δικών μας.

 • 14:54

  «Αδέλφια μου, φασίστες, τρομοκράτες, ναζιστές, αναρχικοί, τραμπούκοι. Θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους, οι αριστεριστές που χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης στην έναρξη της ομιλίας του. 

 • 14:51

  Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του στο συλλαλητήριο στην Αθήνα έκανε την εξής δήλωση: «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι». «Είσαι συγκινημένος;», τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και εκείνος απάντησε: «Ποιος δεν είναι..;».

 • 14:51

  Μίκης Θεοδωράκης: Αφιερώνω την ομιλία μου στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη 

  μικης

   

 • 14:47

  Μίκης Θεοδωράκης: Θα μάθατε ασφαλώς οτι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα κυρίαρχε λαέ.

 • 14:45

  Ξεκίνησε η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη 

  μικησ

 • 14:44

  Ο κεντρικός ομιλητής ετοιμάζεται να ανέβει στην σκηνή 

  μικης

 • 14:39

  Ο Μίκης Θεοδωράκης κατευθύνεται στην εξέδρα 

  μικης

   

 • 14:29

  Το παρών δίνει και ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς 

  νοτης μαριας

 • 14:27

  Και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία   

  αμβροσιος

 • 14:23

  Πολλοί διαδηλωτές έχουν φορέσει και μπλούζες με συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας 

  syntagma

 • 14:21

  Παρών στο Σύνταγμα και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς 

  Σαμαράς

 • 14:14

  Ακόμη μια πανοραμική εικόνα του κόσμου από την πλατεία Συντάγματος 

  συνταγμα

 • 14:08

  Πανοραμική εικόνα της μεγάλης συγκέντρωσης 

  συνταγμα

 • 14:05

  Σε ένα γερανό έχει κρεμαστεί η γιγαντιαία σημαία εμβαδού 140 τμ για το συλλαλητήριο του Συντάγματος 

  σημαια

 • 13:55

  Ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας σε όλο το κέντρο της Αθήνας 

  astynomia

 • 13:46

  Παντού ελληνικές σημαίες 

  σημαιεσ

 • 13:45

  Όπως αναμενόταν έκαναν την εμφάνισή τους μέλη της Χρυσής Αυγής 

  χρυση αυγη

 • 13:41

  Την ίδια ώρα στα Προπύλαια πραγματοποιείται αντιφασιστικό συλλαλητήριο  

  propylaia

  προπυλαια

   

 • 13:36

  Νωρίτερα έφτασε στο Σύνταγμα και ο Μίκης Θεοδωράκης που θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής 

  ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

 • 13:32

  Πολλά πανό με συνθήματα για την Μακεδονία στα χέρια των διαδηλωτών 

  Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

  Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

 • 13:24

  Ο κόσμος έχει φτάσει στο Σύνταγμα, ενώ χιλιάδες πολίτες καταφθάνουν συνέχεια