Telegraph: «Το βρώμικο μυστικό της Ευρώπης» στην Μόρια

 
Telegraph: «Το βρώμικο μυστικό της Ευρώπης» στην Μόρια

Ενημερώθηκε: 10/12/17 - 12:14

Telegraph: Σε κέντρο κράτησης, όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αντί για κέντρο φιλοξενίας έχει μετατραπεί η Μόρια, την οποία η βρετανική εφημερίδα αποκαλεί «το βρώμικο μυστικό της Ευρώπης», επισημαίνοντας πως πλέον υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ζωές από τις συνθήκες που επικρατούν.

Με αφορμή την αυτοψία που έκανε εκεί η εφημερίδα προειδοποιεί για τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές και αυτό τον χειμώνα, ενώ επισημαίνει ότι το νέο κύμα προσφύγων έχει δημιουργήσει τεράστια πίεση στα νησιά του Αιγαίου.

πρόσφυγες

Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις άνθρωποι των ΜΚΟ αναρωτιούνται αν η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί εσκεμμένα τα καμπ σε αξιοθρήνητη κατάσταση, προκειμένου να αποτρέψει άλλους που θέλουν να φτάσουν στα νησιά.

«Χειρότερη από ποτέ η κατάσταση»

Αναλύοντας σε αριθμούς αυτό το νέο κύμα, σημειώνει ότι τον Σεπτέμβριο έφτασαν 2.400 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, 2.300 τον Οκτώβριο και 2.000 τον Νοέμβριο. «Οι αριθμοί είναι μικρότεροι σε σχέση με το 2015, αλλά είναι αρκετοί για να δημιουργήσουν τεράστια πίεση στη δομή φιλοξενίας στη Λέσβο, αλλά και στις αντίστοιχες σε Κω, Σάμο, Λέρο και Χίο», σημειώνει το δημοσίευμα, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται ακόμη πιο ανυπόφορες,

«Η κατάσταση στη Λέσβο και τη Μόρια είναι η χειρότερη που έχει υπάρξει από το ξέσπασμα της κρίσης το 2015», δήλωσε στην Telegraph η Σαχάρ Μαλάχ της Oxfam, που εργάζεται στη δομή. «Ανθρωποι ζουν σε σκηνές σε χαμηλές θερμοκρασίες και υπάρχει τεράστια ανησυχία για τις συνθήκες υγιεινής».

Σπάνια δίνεται πρόσβαση σε δημοσιογράφους, αλλά η Sunday Telegraph βρήκε μία αφύλαχτη πύλη στην περίμετρο. «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να περιπλανηθούν κατά βούληση στο καμπ είναι ένδειξη της θεσμοθετημένης αμέλειας που φαίνεται να χαρακτηρίζει τη διαχείριση της Μόριας από τις ελληνικές αρχές», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές

Δεν υπάρχει αρκετός χώρος στα κοντέινερ, οπότε περίπου 3.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, νεογέννητα και μικρά παιδιά κοιμούνται σε μικρές σκηνές. Πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να περάσουν εκεί όλο το χειμώνα, κάτι απόλυτα μη αποδεκτό, σχολιάζουν ΜΚΟ.

«Πέρυσι, όταν χιόνισε στη Λέσβο, πέντε άνθρωποι πέθαναν στη Μόρια. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και φέτος εκτός κι αν ληφθούν επείγοντα μέτρα, για τα οποία υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις», σχολιάζει η Telegraph.

Οσο χειροτερεύουν οι συνθήκες, τόσο αυξάνονται οι περιπτώσεις προσφύγων που παραπέμπονται σε ψυχολόγους για απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοκτονικές τάσεις και κρίσεις πανικού. Μόνο σε 5 ημέρες αυτόν τον μήνα, πάνω από 100 άτομα παραπέμφθηκαν σε ψυχιατρική κλινική στη Μυτιλήνη.

Ενα νησί κέντρο κράτησης

«Το νησί έχει μετατραπεί σε ένα ένδοξο κέντρο κράτησης. Ενας ασθενής μου είπε πρόσφατα ''Η Μόρια είναι η μικρή φυλακή, το νησί είναι η μεγάλη φυλακή''. Η κατάσταση χειροτερεύει με ανησυχητικό ρυθμό», δήλωσε η Αρια Δανίκα, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σημειώνοντας ότι η μακρά και περίπλοκη διαδικασία ασύλου τσακίζει την ψυχολογία αυτών των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ελπίζει να μεταφέρει τους 5.000 πιο ευάλωτους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, σημειώνει η Telegraph. Αλλά ο δήμαρχος Λέσβου αμφισβητεί την ικανότητα να γίνει αυτό. «Δεν είμαι σίγουρος ότι οι πρόσφυγες θα απομακρυνθούν σύντομα. Οι συνθήκες στη Μόρια είναι τραγικές και απάνθρωπες. Είναι σχεδόν χειμώνας και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Σπύρος Γαληνός, που επανέλαβε την κάθετη αντίθεσή του για επέκταση της δομής.