Τελευταία ευκαιρία για τα ανασφάλιστα οχήματα

Τελευταία ευκαιρία για τα ανασφάλιστα οχήματα
Ενημερώθηκε: 22/02/18 - 14:49

Προθεσμία έως το τέλος Μαρτίου έχουν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων να τα ασφαλίσουν, καθώς στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προγραμματίζει να προχωρήσει στην πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. 

Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ με την οποία γνωστοποιεί ότι κάθε χρόνο θα διενεργεί τουλάχιστον δύο ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Νέο χαράτσι σε 300.000 ιδιοκτήτες ΙΧ γιατί το δημόσιο είναι ανίκανο

Οι ποινές

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να μην έχουν ασφαλίσει τα αυτοκίνητα ή τα δίκυκλα τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 100 έως 250 ευρώ, με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και άδειας κυκλοφορίας, αλλά και με ποινικές κυρώσεις. Το ύψος του χρηματικού προστίμου έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ., 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.εκ. και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ.εκ. και άνω.

Η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνέταξαν αναλυτικό οδηγό με 13 Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τους πολίτες προκειμένου να γνωρίζουν πλήρως τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν και για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα, ώστε να αποτραπεί ο εντοπισμός, ως ανασφάλιστων, οχημάτων σε μια σειρά περιπτώσεων. Μετά την πάροδο 30 ημερών από την δημοσίευση του Οδηγού αυτού, θα διενεργηθεί η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση για τα ανασφάλιστα οχήματα για το έτος 2018 όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ.

Ο Πληροφοριακός Οδηγός έχει τη μορφή συχνών ερωτήσεων - απαντήσεων (FAQ) και αφορά τόσο τους κατόχους οχημάτων, οι οποίοι έλαβαν ειδοποιητήρια ανασφάλιστου οχήματος κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την 06.06.2017, όσο και εκείνους που, ενώ δεν έλαβαν ειδοποιητήρια στο πλαίσιο της πρώτης διασταύρωσης, γνωρίζουν ότι εμπίπτουν σε μια από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στον Οδηγό και θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να μην εντοπιστούν ως ανασφάλιστα τα οχήματά τους κατά τους επόμενους διασταυρωτικούς ελέγχους.

Σημειώνεται ότι η διενέργεια της ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, η οποία έχει αυξημένη κοινωνική σημασία, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις (6/6/2017), από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και επέφερε ένα απτό αποτέλεσμα. 

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και διενεργήθηκε η πρώτη διασταύρωση, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα. 

Ταυτόχρονα όμως, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, η ηλεκτρονική διασταύρωση κατέδειξε και μια σειρά αστοχιών που οφείλονται, τόσο σε εσωτερικές διοικητικές αδυναμίες -που ξεκινούν αρκετά χρόνια πριν-, όσο και στην κακή ενημέρωση ή αμέλεια των πολιτών.

Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/863189/teleytaia-eykairia-gia-ta-anasfalista-oximata-erxetai-ilektroniki-diastayrosi-me-tsoyxtera-prostima#ixzz57qBm4LcI