Θ. Πλεύρης: Τα μέτρα στους ανεμβολίαστους θα κλιμακωθούν εάν χρειαστεί

 
Θ. Πλεύρης: Τα μέτρα στους ανεμβολίαστους θα κλιμακωθούν εάν χρειαστεί

Ενημερώθηκε: 12/11/21 - 14:46

Τα περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους θα κλιμακωθούν εάν χρειαστεί, όχι για τιμωρητικούς λόγους, αλλά επειδή οι βαριές νοσηλείες στο σύστημα υγείας αφορούν στην πλειονότητά τους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως τόνισε, πρόκειται για κάτι που έχουν επιλέξει όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς και η Ελλάδα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και αναφερόμενος στη συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «αν την επεκτείνεις θα πρέπει να προβλέψεις ποιες θα είναι οι κυρώσεις». «Ποιες θα είναι οι κυρώσεις για έναν 60χρονο που θα τον υποχρεώσεις να εμβολιαστεί;» διερωτήθηκε.

Ως προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή, σημείωσε ότι όσοι είναι επικουρικό προσωπικό δεν ανανεώνεται η σύμβαση τους, ενώ οι υπόλοιποι εξακολουθούν να μην πληρώνονται. Ανέφερε επιπλέον σύλλογοι ιατρών πιέζουν το υπουργείο να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε εξάλλου ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με τις ιδιωτικές κλινικές να διαθέτουν στο σύστημα Υγείας το σύνολο των κενών κλινών ΜΕΘ.

Αδ. Γεωργιάδης: Εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου στα σούπερ μάρκετ με rapid test

Το ενδεχόμενο εισόδου ανεμβολίαστων πολιτών στα σούπερ μάρκετ με rapid test έχει συζητηθεί, αλλά υπάρχουν προβλήματα ως προς την υλοποίησή του, ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ασφαλώς και εξετάζεται, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Open, ωστόσο εξήγησε τους λόγους που καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

«Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν ούτε rapid test και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», είπε, για να προσθέσει και το πρόβλημα με τις ατελείωτες ουρές που θα δημιουργηθούν σε ώρες αιχμής στα μεγάλα καταστήματα.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην κριτική που ασκείται για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα καταστήματα εστίασης, τονίζοντας πως το «να ακούγεται με τέτοια ένταση ότι η εστίαση ζητάει και νέα χρήματα, είναι πάρα πολύ άδικο».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η εστίαση έλαβε τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους άλλους κλάδους και επεσήμανε πως η στεναχώρια των επιχειρηματιών θα πρέπει να κατευθύνεται προς τους ανεμβολίαστους που «εξαιτίας τους συνεχίζει να υπάρχει η πανδημία».

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου ενώπιον του κ. πρωθυπουργού εξέφρασαν το πολύ μεγάλο τους παράπονο ότι η εστίαση πήρε τεράστιους πόρους σε σχέση με άλλους κλάδους. «Η αλήθεια είναι ότι η εστίαση πήρε υπερδιπλάσιους πόρους από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ελλάδα. Από ένα σημείο και έπειτα αρχίζει να ακούγεται σαν αχαριστία όλο αυτό το πράγμα. Γιατί οι πόροι που πήγαν στην εστίαση τους στερήθηκε το λιανεμπόριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι κλάδοι. Ο κ. Καββαθάς, θα πρέπει να βάλει στο δημόσιο λόγο του και αυτή την παράμετρο», είπε ο υπουργός.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι στεναχωρήθηκαν για τα μέτρα. Αλλά η στεναχώρια τους δεν πρέπει να κατευθύνεται προς την κυβέρνηση που αναγκαστικά τα θέσπισε λόγω της πανδημίας, αλλά στους ανεμβολίαστους συμπολίτες τους που επιμένουν να υπάρχει πανδημία στην Ελλάδα με το να μην εμβολιάζονται», συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.