Θερμό επεισόδιο στη Ρω - Έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο

Θερμό επεισόδιο στη Ρω - Έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο
Ενημερώθηκε: 10/04/18 - 15:21

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο μετά το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε στις 10:28 το βράδυ της Δευτέρας στη νήσο Ρω, όταν τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση σε απόσταση 200 μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση της ελληνικής φρουράς ήταν άμεση καθώς έριξε τροχιοδεικτικά πυρά στον αέρα από ελαφρύ οπλισμό, 762 χιλιοστών, προκειμένου να απομακρυνθεί το ελικόπτερο. Μάλιστα το μήνυμα που έστειλαν οι Ελληνες στρατιώτες προς το πλήρωμα του τουρκικού ελικοπτέρου ήταν σαφές, αλλά χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος κατάρριψής του.

Η ενημέρωση και οι πυροβολισμοί

Πριν από τα προειδοποιητικά πυρά ο αρχιφύλακας στο φυλάκιο στη Ρω ενημέρωσε, ως όφειλε, και αφού πήρε το «πράσινο φως» έριξε προειδοποιητικές βολές προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα, την κίνηση του ελικοπτέρου, το οποίο προσέγγιζε τη Ρω από ανατολικά προς δυτικά, κατέγραψε και το ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Διαψεύδουν το συμβάν οι Τούρκοι

Κύκλοι του γραφείου του πρωθυπουργού της Τουρκίας, διαψεύδουν οποιαδήποτε πληροφορία, σχετικά με τους πυροβολισμούς Ελλήνων στρατιωτικών σε ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής. Αυτό μετέδωσε πριν λίγο στον ΣΚΑΪ, ο Μανώλης Κωστίδης, που βρίσκεται στη γείτονα χώρα.

Η εν λόγω είδηση αναπαράγεται και από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όπως η hurriyet, σε μία προσπάθεια διάψευσης της είδησης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι υπάρχουν ντοκουμέντα για το συμβάν, καθώς έχει καταγραφεί από θερμικές κάμερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω - Άμεση η αντίδραση του στρατού

Σύσκεψη στο Πεντάγωνο

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιβεβαιώνει το περιστατικό κοντά στη Ρω. Μάλιστα πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως το ελικόπτερο δεν έφτασε πάνω από τη νήσο Ρω, αλλά πετούσε σε χαμηλό ύψος κοντά στη νήσο. Ωστόσο η γρήγορη και δυναμική αντίδραση των ανδρών της ελληνικής φρουράς έβαλε τέλος στο περιστατικό. Πάντως, σε κάθε περίπτωση το επεισόδιο χαρακτηρίζεται θερμό, ενώ στο Πεντάγωνο βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη.

Ιδιες πηγές αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό οι Τούρκοι με το ελικόπτερο να θέλησαν να τσεκάρουν τον χρόνο και το είδος της ελληνικής αντίδρασης. Ωστόσο η αποκάλυψη ότι το ελικόπτερο έκανε χαμηλή πτήση σε ύψος 100-200 μέτρων δείχνει ότι η Άγκυρα τσεκάρει τα αντανακλαστικά και το είδος της αντίδρασης της ελληνικής φρουράς.

Όπως αναφέρει το OnAlert, μετά το επεισόδιο συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ για την εκτίμηση της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια επικίνδυνη κλιμάκωση, καθώς υπήρξαν και άλλες πτήσεις κοντά στη Ρω τα προηγούμενα 24ωρα, πτήσεις οι οποίες ίσως αποτελούσαν τον προπομπό της χθεσινοβραδινής ενέργειας.

Πηγές Μαξίμου «Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά και το περιστατικό έληξε»

«Δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά», υπογραμμίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό στο νησί της Ρω.

Ωστόσο υπογραμμίζεται πως η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».

Όπως τονίζεται, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε» σημειώνει το Μαξίμου.

Προσθέτει δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος