Το «φαινόμενο της βαθιάς κατολίσθησης», και όχι κάποιο λάθος στην ποιότητα ή την εκτέλεση της κατασκευής, βλέπει ως αιτία της υποχώρησης του τμήματος 50 μέτρων του παραλιακού δρόμου στη Θεσσαλία ο πρόεδρος της τεχνικής εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή του παραλιακού άξονα Κεραμίδι – Ρακοπόταμος.
Μιλώντας αποκλειστικά στην Καθημερινή, ο Αθανάσιος Ζυγογιάννης δήλωσε πως πριν από την υποχώρηση του δρόμου είχε προηγηθεί ένα δεκαήμερο έντονης κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή με συνεχείς βροχοπτώσεις. Από τότε, κατά τον ίδιο, παρουσιάστηκαν οι πρώτες ενδείξεις του επερχόμενου προβλήματος και διαπιστώθηκε ρωγμή στο οδόστρωμα.
«Λίγες ημέρες πριν από το συμβάν φαινόταν χαμηλά, 30-40 μέτρα κάτω από το οδόστρωμα, ότι το έδαφος είχε αρχίσει να κατολισθαίνει. Στο σημείο οι κλίσεις είναι απότομες και κατακόρυφες. Δεν κατολίσθησε η κατασκευή του δρόμου, αλλά το έδαφος κάτω από τον δρόμο, και έπειτα παρέσυρε την κατασκευή μαζί».
Ερωτηθείς τι έπραξε η εταιρεία μόλις διαπίστωσε τις πρώτες ενδείξεις κατολίσθησης, ο κ. Ζυγογιάννης απάντησε πως το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να αποκλείσει την πρόσβαση σε εκείνο το σημείο. «Οταν ξεκινάει ένα φαινόμενο, δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Τηρείς μέτρα ασφαλείας. Αν ο δρόμος ήταν σε κυκλοφορία, το ίδιο θα κάναμε. Τα κατολισθητικά φαινόμενα δεν έρχονται ξαφνικά», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η αρμόδια τεχνική υπηρεσία ήταν ενήμερη για το πρόβλημα που είχε προκύψει.
Σε έγγραφο που απέστειλε η εταιρεία στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος και Υποδομών και στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων, και έχει η «Κ» στη διάθεσή της, αναφέρει πως πιθανολογεί «ότι η βλάβη οφείλεται σε ανωτέρα βία και, συγκεκριμένα, στα βαθύτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά του υπεδάφους έδρασης του οδοστρώματος, τα οποία και θέλουμε να διερευνηθούν». Για τη διερεύνηση αυτών αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα για προτάσεις διορθωτικών μέτρων, πρότεινε να γίνουν «ερευνητικές γεωτρήσεις στο σημείο, σε μεγάλο βάθος για τη λήψη καρότων της εδαφολογικής διαστρωμάτωσης σύμφωνα με την άποψη των μελετητών εδαφομηχανικής τους οποίους συμβουλευτήκαμε».


Ο πρόεδρος της εταιρείας επισήμανε πως η τεχνική εταιρεία είχε λάβει τη μελέτη για το τι πρέπει να κατασκευαστεί, πού και πώς, η οποία είχε προκύψει και από μελέτη των γεωλογικών χαρακτηριστικών. «Αυτή πρέπει να εφαρμόσω εγώ. Είναι ωστόσο ένα βουνό, του οποίου η μορφολογία αλλάζει ανά 100, να μην πω, 50 μέτρα. Είναι ένα ιδιαίτερο βουνό με μεταβαλλόμενη γεωμορφολογία».
Σε ερώτηση σχετικά με την καταγγελία στην οποία είχε προχωρήσει στις 16 Δεκεμβρίου η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας δημοσιεύοντας φωτογραφίες με καταπτώσεις χώματος και βράχων στο οδόστρωμα, ο κ. Ζυγογιάννης ανέφερε πως η εταιρεία είχε ενημερώσει την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας ότι χρειαζόταν επέκταση της βραχοπροστασίας του παραλιακού άξονα. «Η μελέτη προέβλεπε βραχοπροστασία αλλά δεν επαρκούσε για να καλύφθεί όλο το έργο. Χρειαζόταν μεγαλύτερη σε έκταση βραχοπροστασία, όχι άλλο υλικό. Το καταλάβαμε από τη στιμή που αρχίσαμε να εκτελούμε το έργο. Ηταν και είναι ένα θέμα υπό συζήτηση. Η υπηρεσία το ήξερε και συζητούσε πώς θα έβρισκε το κονδύλιο για να γίνει».
Οπως τόνισε ο κ. Ζυγογιάννης, δεν υπήρξαν αντίστοιχα κατολισθητικά φαινόμενα έπειτα από άλλα έντονα κύματα κακοκαιρίας, παρά μόνο αναμενόμες φθορές. «Σε άλλα σημεία που υπήρξαν προβλήματα, παραδέιγματος χάρη εξαιτίας του Daniel, τα είχαμε συζητήσει και αναδείξει. Οπου είχαν γίνει ζημιές, είχαμε επέμβει. Ηταν μόνο φθορές και καταπτώσεις».
Μετά την κατάρρευση του δρόμου η εισαγγελία Λάρισας ζήτησε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα και παρήγγειλε την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την κατάρρευση.
Αυτή η εξέλιξη πυροδότησε και μια κόντρα μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και του προηγούμενου Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού που είχε ξεκινήσει το έργο. Ο κ. Κουρέτας σημείωσε πως «Δεν είχε καμία σχέση η αρχική μελέτη με τον δρόμο που τελικά κατασκευάστηκε. Το έργο το παρέλαβα στο 80% . Αυτός ο δρόμος δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ». Με τον κ. Αγοραστό να απαντά πως «όλοι οι δρόμοι όταν γίνεται αναβάθμιση από κάπου περνάνε. Ο συγκεκριμένος δρόμος ξεκίνησε το 2008 και το 2016 ολοκληρώθηκε η μελέτη. Το 2010 το δασαρχείο και το Υπουργείο περιβάλλοντος υπέδειξε την χάραξη αυτή».
Προφανώς τις απαντήσεις για το τι συνέβη θα τις δώσει η δικαιοσύνη.
Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία!
Αλήθεια ποιος είναι αυτός ο δρόμος που εδώ και λίγες ημέρες έγινε... διάσημος μετά την κατάρευση του; Για να απαντήσουμε στο ερώτημα ίσως χρειάζεται να γυρίσουμε 30 χρόνια πίσω. Τότε την δεκαετία του 1990 αρχίζουν οι πρώτες συζητήσεις για την δημιουργία ενός επαρχιακού δικτύου για την ένωση των παραλιών της Λάρισας με το Πήλιο , μεταξύ αιρετών της Μαγνησίας και της Λάρισας . Φυσικά τότε καταγράφονται οι πρώτες διαφωνίες . " Τότε ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την ένωση των παραλίων της Λάρισας με το Πήλιο, αλλά τότε καταγράφονται και οι πρώτες διαφωνίες από την Μαγνησία για την δημιουργία του δρόμου, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι θα χαθεί τουρισμός από το Πήλιο κάτι που δεν υφίστατο" , θυμάται ο τότε νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός .
Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι τουρίστες της Βόρειας Ελλάδας μέσω της ΠΑΘΕ θα περνούσαν από τα παράλια της Λάρισας και στην συνέχεια μέσω του δρόμου του Ρακοποτάμου θα κατέληγαν στο Πουρί του Πηλίου ώστε οι επισκέπτες να έφταναν πιο γρήγορα στο βορειονατολικό Πήλιο. Παρά τις διαφωνίες φαίνεται πως Λάρισα και Μαγνησία μετά το 2000 συμφωνούν . "Είχαμε συμφωνήσει με τον τότε νομάρχη Μαγνησίας Γιάννη Πρίντζο για να προχωρήσει το έργο . Είχαμε βρει έναν κοινό τόπο παρά τις αρχικές διαφωνίες " περιγράφει στο Πρώτο Θέμα ο κ. Κατσαρός.
Τα χρόνια εκείνα ξεκινά η αναβάθμιση του δρόμου των παραλίων της Λάρισας και γίνονται οι παρακάμψεις των οικισμών. Βέβαια με τα μπρος- πίσω , χρειάζεται να φτάσουμε στο 2008 ώστε η κρατική Περιφέρεια τότε να ξεκινήσει την μελέτη η οποία ολοκληρώθηκε το 2016. Δημοπρατήθηκε το 2020 απο τον Κώστα Αγοραστό και θα παραδιδόταν τον ερχόμενο Ιούλιο αλλά πρόλαβε να καταρρεύσει πριν εγκαινιαστεί.
Το τμήμα Ρακοπόταμος - Κεραμίδι είναι η πρώτη φάση του έργου με χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ και για να γίνει ένωση με το Πήλιο θα πρέπει να υπάρξει νέα μελέτη για το τμήμα Καμάρι - Πουρί που εκτιμάται πως θα κοστίσει άλλα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Περιφέρεια. Χρήματα που δεν υπάρχουν σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.
Με πληροφορίες από kathimerini.gr