Υπουργείο Υγείας: Τη Δευτέρα ξεκινά η αξιολόγηση των 127 νοσοκομείων - Πώς θα γίνεται από τους ασθενείς

 
Αδωνις Γεωργιάδης

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 09/07/25 - 13:08

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασθενείς με το «Ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της εμπειρίας του εσωτερικού ασθενή στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.» που ξεκινά τη Δευτέρα παρουσιάζουν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα από το σύνολο των 127 νοσοκομείων. Θα βγάζουμε μετά σκορ ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας ανά νοσοκομείο και κλινική
να βάλουμε τα νοσοκομεία σε μια ευγενή άμιλλα, να διορθώνουμε τα νοσοκομεία και να κινητροδοτούμε τα νοσοκομεία που πηγαίνουν καλύτερα και να συνετίζουμε όσα δεν παρέχον το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς».

Και με το εργαλείο αυτό «η Ελλάδα είναι στην πρώτη 3αδα στην ψηφιακή υγεία με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ιχνηλάτηση των ασθενών στα νοσοκομεία, τον ψηφιακό φάκελο ασθενών» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

«Το εργαλείο αξιολόγησης δεν είναι μια δημοσκόπηση, είναι εργαλείο διοίκησης γιατί δίνεται λόγος στους ασθενείς και εμείς αποκτούμε μια πολύτιμη πληροφορία που μας μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο από αυτόν που αξιοποίησε την υπηρεσία τις συνθήκες του νοσοκομείου όπως τις έχει βιώσει» σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Με το εργαλείο αυτό θα μπορούμε σε μικρό χρόνο να εντοπίζουμε δυσλειτουργίες, κάποιες φορές και να τιμωρήσουμε αν δεν διορθώνεται η κατάσταση, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση

Όπως εξήγησε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, στην αξιολόγηση συμμετέχουν πολίτες 18 ετών και άνω που νοσηλεύτηκαν τουλάχιστον για μια ημέρα
αποτελείται από 35 ερωτήσεις που αξιολογούν τους βασικούς τομείς της ποιότητας της φροντίδας.

«Εξετάζεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες, η οργάνωση και η διαχείριση της φροντίδας και η αλληλεπίδραση με το προσωπικό, η υποστήριξη στους ασθενείς. Αξιολογείται η υγιεινή, η καθαριότητα και η ποιότητα της σίτισης. Ζητείται και μια γενική αξιολόγηση όπως τη βίωσε ο ασθενής» είπε η κυρία Βιλδιρίδη.

Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία αξιολόγησης ξεκινά αμέσως μετά το εξιτήριο χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του πολίτη σε κανένα στάδιο της διαδικασίας. «Δημιουργείται ένα μοναδικό ID και μετά ένα μοναδικό URL που έρχεται στον πολίτη 5 ημέρες μετά το εξιτήριο. Ο πολίτης συνδέεται με αυτό, συμπληρώνει το ΑΜΚΑ και με διασταύρωση από την ΗΔΙΚΑ προχωρά η διαδικασία. Το SMS αποστέλλεται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες με προϋπόθεση την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης. Η δυνατότητα αξιολόγησης παραμένει ενεργή 7 ημέρες μετά την αποστολή του SMS.

Ο εκτιμώμενος χρόνος συμπλήρωσης του ερωηματολογίου είναι 3 λεπτά, αν ο ΑΜΚΑ είναι λάθος ή δεν ταυτοποιείται η αξιολόγηση δεν ενεργοποιείται, διευκρίνισε η ΓΓ του υπουργείου Υγείας.

Η κυρία Βιλδιρίδη διευκρίνισε, τέλος, ότι από την αξιολόγηση που ξεκινά από τη Δευτέρα εξαιρούνται σε πρώτη φάση τα παιδιατρικα και ογκολογικά νοσοκομεία «γιατί χρειάζεται διαφορετική μεθοδολογία για τη συλλογή των δεδομένων»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ