27 Αυγούστου, του Αγίου Φανουρίου - Συνταγή για παραδοσιακή φανουρόπιτα

27 Αυγούστου, του Αγίου Φανουρίου - Συνταγή για παραδοσιακή φανουρόπιτα
Ενημερώθηκε: 27/08/18 - 08:34

Δευτέρα 27 Αυγούστου γιορτή του Αγίου Φανουρίου και την τιμητική της έχει η φανουρόπιτα. Η πίτα γίνεται για να φανερώσει ο Ά­γιος σε κάποιον ένα χαμένο αντικείμενο, κά­ποια δουλειά αν ένας είναι άεργος, κάποια χαμένη υπόθεση, την υγειά σε κάποιο άρ­ρωστο και άλλα παρόμοια.

Ας δούμε μία συνταγή για παραδοσιακή φανουρόπιτα

Υλικά: Η παράδοση θέλει τη φανουρόπιτα να έχει μονό αριθμό υλικών.

-- 1⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

-- 1 κούπα σπορέλαιο + επιπλέον για το ταψί

-- 1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού

-- 1 κουτ. γλυκού κανέλα

-- ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια

-- 2 κουτ. σούπας κονιάκ

-- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το ταψί

-- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

-- 1 κούπα καρύδια, σπασμένα

-- 1 κούπα σταφίδες ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά, και στο τέλος τις σταφίδες με τα καρύδια. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά.

Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο. Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη. Μυστικό Δεν ρίχνουµε µεµιάς όλο το αλεύρι, γιατί µπορεί να χρειαστεί λιγότερο. Αν η ζύµη βγει σκληρή, µπορούµε να ρίξουµε λίγο περισσότερο χυµό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ