Βάψιμο κόκκινων αυγών: Τα μυστικά της Αργυρώς για να μην σπάσουν τα αυγά και να πετύχει η βαφή

 
Βάψιμο κόκκινων αυγών: Τα μυστικά της Αργυρώς για να μην σπάσουν τα αυγά και να πετύχει η βαφή

Ενημερώθηκε: 22/04/19 - 11:03

Βάψιμο κόκκινων αυγών - Αργυρώ: Το βάψιμο των κόκκινων αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη είναι αναπόσπαστο με τη πασχαλινό έθιμο, αναπόσπαστο με το μαρτύριο και την ανάσταση του Χριστού. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση τα αυγά τοποθετήθηκαν από τη μητέρα του Εσταυρωμένου Ιησού στα πόδια του και βάφτηκαν με το αίμα που έτρεχε από τις πληγές του. Συμβολίζει το αίμα του Χριστού για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Ολα τα σπίτια από τη Μ. Πέμπτη και μετά στολίζονται με τα κόκκινα αυγά και τα τσουρέκια.

Συνταγή για τσουρέκια με συνταγή Αργυρώς για τα πιο αφράτα, γεμάτα κόρδες και φουσκωτά τσουρέκια

Οι περισσότερες νοικοκυρές βάφουν τα αυγά μόνες τους. Η διαδιακασία όμως για να πετύχει η βαφή και να μη σπάσουν τα αυγά θέλει γνώση των μυστικών.

αυγό

Για να πετύχουμε ο τέλειο βαμμένο υπάρχουν μικρά μυστικά, γι' αυτό και εμείς ανατρέξαμε στην Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που τα έχει μοιραστεί κατά καιρούς.

Σύμφωνα με την γνωστή σεφ, ως φυσικές βαφές για τα αυγά μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά παντζάρια, τα εξωτερικά φύλλα των κρεμμυδιών, ή κόκκινο λάχανο.

Το παντζάρι θα δώσει στα αυγά μας ένα σκούρο μωβ χρώμα, αλλά αν το συνδυάσουμε με τα εξωτερικά φύλλα από το κρεμμύδι, αυτό θα δώσει στα αυγά ένα πιο φυσικό κόκκινο χρώμα.

Βασικό που πρέπει να προσέξουμε είναι τα αυγά να είναι καλά καθαρισμένα με ένα πανάκι και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν τα βάλουμε στην κατσαρόλα με το νερό.

Εκεί θα έχουμε προσθέσει τη βαφή που θέλουμε, μαζί με λίγο ξύδι. Ενδεικτικά χρειάζεται ένα φλιτζάνι του καφέ για δέκα αυγά.

Στη συνέχεια βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, και καλό είναι να αφήσουμε τα αυγά να κρυώσουν μέσα σε αυτό το μείγμα, σύμφωνα με την Αργυρώ.

Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν κι ακολούθως τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, για να γυαλίσουν.

Σε περίπτωση που θέλουμε τα αυγά μας να είναι πιο εντυπωσιακά, μπορούμε να τους κάνουμε σχέδια, χρησιμοποιώντας και πάλι υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα μας. Επιλέγουμε φύλλα από φυτά, πχ άνηθο ή μαϊντανό, τα «κολλάμε» στο αυγό και στη συνέχεια το τοποθετούμε σε κάτι ελαστικό, όπως είναι το καλσόν, το δένουμε για να είναι σταθερό και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα, ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία.

Μετά το 15ο λεπτό η Αργυρώ βάφει τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά