Η συνταγή της ημέρα είναι... χανιώτικη κρεατόπιτα!

 
Η συνταγή της ημέρα είναι... χανιώτικη κρεατόπιτα!

Ενημερώθηκε: 02/06/17 - 18:02

Μια παραδοσιακή συνταγή για την χανιώτικη κρεατόπιτα που συναγωνίζεται με την κεφαλονίτικη για την πρώτη θέση!


Συστατικά

  • 1.200 γρ. αρνίσιο μπούτι, κομμένο σε μερίδες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ¼ ματσάκι μαϊντανού
  • 250 γρ. πηχτόγαλο Χανίων ή γαλοτύρι
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 250 γρ. τυρομάλαμα ή γραβιέρα κατσικίσια Κρήτης
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
  • ξύσμα από λεμόνι
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
  • 100 γρ. βούτυρο ή στάκα σε μικρά κομμάτια
    • Για τη ζύμη

    • 500 γρ. κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
    • 100 γρ. γιαούρτι
    • 1 αυγό
    • 1 κ.σ. ξερή μαγιά
    • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 150 γρ. ζωμό στον οποίο έβρασε το αρνί
    • 1 κ.γ. μπούκοβο
    • 50 γρ. ελαιόλαδο για άλειμμα
    • αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
      • Μέθοδος Εκτέλεσης

      • Σε μια κατσαρόλα  με αλατισμένο νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βράζουμε το κρέας για 1 ώρα ενώ παράλληλα ξαφρίζουμε όποτε χρειαστεί.
      • Όταν το κρέας μαλακώσει και είναι έτοιμο αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
      • Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε να κρυώσει πριν τον χρησιμοποιήσουμε.
      • Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και κόβουμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρησιμοποιήσουμε.
      • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε 150 γρ. από τον ζωμό που κρατήσαμε και τη μαγιά.  ΠΡΟΣΟΧΗ, ο ζωμός να είναι κρύος!!!
      • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ή ένα πιρούνι καλά έτσι ώστε η μαγιά να διαλυθεί.
      • Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης, και χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να έχουμε  ένα μαλακό και ομοιογενές ζυμάρι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα
      • Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
      • Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.
      • Μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο.
      • Ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και επιπλέον αλευριού  ώστε να καλύψει τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού.
      • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρέας το αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο  μαϊντανό.
      • Σκορπίζουμε ομοιόμορφα  το κρέας στον πάτο της ζύμης του ταψιού.
      • Σε ένα μπολ βάζουμε το πηχτόγαλο (ή το γαλοτύρι), το ανθότυρο, το τυρομάλαμα (ή την κατσικίσια γραβιέρα), το θυμάρι, το ξύσμα από ένα λεμόνι, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
      • Απλώνουμε το μείγμα των τυριών πάνω από το κρέας και τέλος  πασπαλίζουμε σε διάφορα σημεία το βούτυρο ή την στάκα.
      • Ανοίγουμε το άλλο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο ακόμα αλευριού και σκεπάζουμε την πίτα.
      • Ενώνουμε τις άκρες των δύο φύλλων τσιμπώντας με τα δάκτυλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
      • Χαράζουμε ελαφρά το φύλλο.
      • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα πριν βάλουμε το ταψί μέσα.
      • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.