Κριθαρότο με σπανάκι και φέτα μια άκρως καλοκαιρινή συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη!
Συστατικά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
600 ml ζωμός λαχανικών
250 γρ. κριθαράκι χοντρό
300 γρ. σπανάκι
50 γρ. βούτυρο
150 γρ. φέτα τριμμένη
1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πολύ πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Το κριθαρότο, εκτός από κάποιες μικρές διαφορές, όπως το οτι χρειάζεται λιγότερο χρόνο και λιγότερο ζωμό, μαγειρεύεται όπως το ριζότο, άρα ουσιαστικά όλες οι συνταγές που δίνουμε για τα ριζότο ισχύουν και για τα κριθαρότο!
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια θερμοκρασία για τουλάχιστον 8 λεπτά το κρεμμύδι. Παράλληλα, ζεσταίνουμε τον ζωμό. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά χωρίς να αφήσουμε να πάρει «χρώμα».
Εντωμεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό βράζουμε για 2 λεπτά το σπανάκι που έχουμε πλύνει και καθαρίσει από πριν. Μόλις μαλακώσει, σουρώνουμε και στύβουμε με τα χέρια πολύ καλά, για να φύγουν τα επιπλέον νερά που έχει. Το χοντροκόβουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία, ρίχνουμε αρκετό ζωμό στο κριθαρότο, ώστε να το καλύψει και ανακατεύουμε συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μία κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι που το κριθαρότο να είναι έτοιμο (σε περίπου 12 λεπτά).
Μόλις το κριθαρότο είναι έτοιμο, βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, το σπανάκι, τη φέτα, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το κριθαρότο για 1 λεπτό να «ξεκουραστεί», ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι (πιπέρι, ζωμό κ.λ.π. - πρέπει το κριθαρότο να είναι κρεμώδες), σερβίρουμε αμέσως και τρίβουμε ακόμα λίγο πιπέρι από πάνω.
Σερβίρουμε με λίγο ωμό λάδι, 2 κ.σ. σε κάθε μερίδα.
Ι.Κεφαλογιάννης: «Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωράμε στην υλοποίηση ηλεκτρονικών διασυνδέσεων (της Στρατολογίας) με φορείς του δημοσίου, όπως π.χ. τους Ο.Τ.Α. και τις Δ.Ο.Υ.»
Ο βασιλιάς Κάρολος θα αναλάβει ξανά κάποια από τα δημόσια καθήκοντά του από την επόμενη εβδομάδα - Αισιόδοξοι οι γιατροί για την κατάσταση της υγείας του
26 Απριλίου 1937 : Στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου πολέμου βομβαρδίζεται η Γκουέρνικα από τους Γερμανούς, ανοίγοντας μία νέα θλιβερή σελίδα στην ιστορία των πολέμων
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός» — Στενή η συνεργασία του κράτους με την Εκκλησία, δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης